Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 31.08.2020. 10:30

Vrijeme krajem avgusta pogodovalo dozrijevanju usjeva

Kraj avgusta obilježile su visoke temperature i nestabilno vrijeme, sa čestim intenzivnim padavinama i mjestimičnom pojavom grmljavine.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 49
  • 101
  • 0

Kraj avgusta donio je visoke temperature i sunčano vrijeme. Preovladavale su velike vrućine uz izraženu nestabilnost i povremene jake pljuskove i grmljavinu. Najviše kiše palo je na jugozapadu BiH. Ipak, na većini područja od sredine pa do kraja nedjelje, vrijeme se stabilizovalo tako da su ponovo uslijedili suhi i sunčani intervali. 

Najniže temperature kretale su se u rasponu od 10 do 18°C dok su one na površini zemljišta bile nešto niže, do 16 stupnjeva. Dnevni maksimum dosezao je 36°C. Ovakve prilike pogodovale su sazrijevanju većine usjeva dok im je optimalna vlaga obezbijedila intenzivan rast i odgovarajući kvaliet plodova.

Ponedjeljak je u zapadnoj i sjeverozapadnoj Bosni osvanuo oblačan, sa pljuskovima i grmljavinom dok su u ostatku zemlje preovladavali sunčani intervali, uz malu naoblaku. Jutarnje temperature kretale su se u rasponu od 14°C na Bjelašnici pa do 25 u Gradačcu. 

Tokom dana zadržati će se sunčano u istočnim, sjeveroistočnim djelovima Bosne i u Hercegovini uz postepeno naoblačenje u toku dana. U ostalim krajevima BiH, biti će uglavnom oblačno. Padavine sa pojavom grmljavine prognoziraju se u zapadnim i sjeverozapadnim dijelovima Bosne, a do kraja dana i u večernjim satima i u ostalim krajevima. 

Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, jače padavine najavljuju se za područje Krajine i ponegdje u centralnoj Bosni. Duvati će slab vjetar, iz pravca sjevera u većini područja Bosne dok će u Hercegovini biti iz jugozapadnog smjera. Za maksimalnu temperaturu najavljuje se 30 stupnjeva, a u istočnoj Bosni i do 32. U Hercegovini bti će nešto toplije, do 34°C.

Umjerena oblačnost zadržati će se tokom sutrašnjeg dana u Bosni dok će u Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme, uz umjerenu naoblaku. Ujutru i u prije podnevnim satima, prognoziraju se padavine u zapadnoj i sjeverozapadnoj Bosni. U drugom dijelu dana moguća je slaba kiša u centralnoj Bosni. Strujanje zraka biti će umjereno, u Bosni iz pravca sjevera a u Hercegovini iz jugozapada. Jutro će osvanuti  prijatno, sa 19 stupnjeva dok se za maksimalnu dnevnu prognozira 27 stupanj, na jugu države do 29°C.

Oblačno vrijeme zadržati će se i sredinom sedmice u Bosni dok će u Hercegovini biti sunčano, uz malu naoblaku. Jutarnje temperature u srijedu dosegnuti će 17°C dok će maksimum biti 28 stupnjeva, na jugu zemlje do 31°C.

Sličan trend zadržava se i krajem nedjelje. Slabije padavine moguće su u četvrtak, tokom poslije podnevnih sati na jugozapadu Bosne i istoku Hercegovine. Jutro će biti prijatno, sa 17 stupnjeva dok se za maksimalnu dnevnu temperaturu najavljuje 28°C, na jugu do 31°C.


Tagovi

Kraj avgusta Sunčano vrijeme Temperature zemljišta Jače padavine Jutarnje temperature Postepeno naoblačenje Slaba kiša Oblačno vrijeme Dnevni maksimum


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.