Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 03.07.2017. 14:00

Vrijeme će pogodovati žetvi pšenice

Od utorka je izgledno stabilnije i sunčanije vrijeme. Kratkotrajna promjena vremena očekuje se u petak i subotu.

Foto: Pixabay/josealbafotos
  • 358
  • 20
  • 0

Nakon prolaznog pogoršanja u dane vikenda, početkom naredne sedmice još uvijek će se zadržati nestabilne i promjenljive vremenske prilike. Od utorka je izgledno stabilnije i sunčanije vrijeme, uz porast jutarnjih i dnevnih temperaturnih vrijednosti, kao i manju izraženu mogućnost padavina, pretežno u vidu poslijepodnevnih pljuskova, mjestimično praćenih grmljavinom.

U petak djelimično i u subotu, prema aktuelnim sinoptičkim kartama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, očekuje se kratkotrajna, nešto izraženija promjena vremena, uz mogućnost padavina u količini od 10 do 15 mm u centralnoj Bosni i na sjeveru. U ostatku zemlje očekuje se 5 do 10 mm kiše.

Temperaturni režim u narednoj sedmici neće se bitnije promijeniti, minimalne jutarnje temperature pretežno će biti između 10 i 16 °C, na jugu do 22 °C. Postepeno će biti sve toplije pa će od sredine sedmice maksimalne dnevne u unutrašnjosti dostizati iznad 25 °C, u Hercegovini i Posavini iznad 30 °C.

Veći dio narednog perioda pogodovaće provođenju aktuelnih poljskih radova, prije svega žetve pšenice.

U Bosni i Hercegovini će u utorak biti pretežno sunčano vrijeme. Dio prijepodneva po kotlinama u centralnim i istočnim područjima će biti magle ili niske naoblake. Vjetar u Bosni slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera, od poslijepodnevnih sati vjetar mijenja smjer na jugo. U Hercegovini slaba bura. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14°C, na jugu zemlje do 15 do 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29°C, na jugu do 32°C.

U srijedu će u BiH prije podne biti sunčano. Od sredine dana prema večernjim satima prognozira se umjeren razvoj naoblake. Vjetar slab, u Bosni ujutro jugo, preko dana vjetar istočnog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini vjetar slab sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 10 i 15°C, na jugu od 16 do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 27 i 32°C, na jugu do 34°C.

I u četvrtak će u BiH prije podne biti sunčano. U drugoj polovini dana umjeren razvoj naoblake će u poslijepodnevnim i večernjim satima usloviti lokalne pljuskove, moguću i grmljavinu, u zapadnim i centralnim područjima Bosne i sjevernim dijelovima Hercegovine. Vjetar slab sjevernog smjera. Poslije podne vjetar će oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka između 11 i 16°C, na jugu od 16 do 21°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 29 i 35°C.

Foto: Pixabay/josealbafotos


Tagovi

Agro prognoza Radovi u polju Prognoza Žetva pšenice Vjetar


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.