Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 10.07.2023. 10:30

Vrijeme Bogom dano za završetak žetve: Čuvajte se u poljima

Uz duže sunčane intervale temperature zraka će, iz dana u dan, postepeno rasti i do sredine sedmice dostići natprosječne vrijednosti.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 118
  • 8
  • 0

U cijeloj Bosni i Hercegovini jutros je sunčano, a zbog visokih temperatura aktiviran je žuti meteoalarm. Prema prognozi meteorologa, puhat će slab vjetar, sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 35°C.

Prema dostupnim prognostičkim kartama,  Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u sedmici pred nama preovladavat će stabilne vremenske prilike, uobičajene za ovaj period godine.

Natprosječne temperature

Mala je vjerovatnoća za kratkotrajne, poslijepodnevne lokalne pljuskove u sjevernoj i istočnoj Bosni, prognozirana je za četvrtak. Uz duže sunčane intervale temperature zraka će, iz dana u dan, postepeno rasti i do sredine sedmice dostići natprosječne vrijednosti.

Minimalne jutarnje kretaće se između 14 i 18 u centralnoj i istočnoj Bosni, u Krajini, Posavini i na jugu od 19 do 23 °C. Početkom sedmice maksimalne dnevne u cijeloj zemlji između 28 i 33, na jugu do 35, potom uz dodatno zatopljenje i u dane narednog vikenda posvuda sa maksimalnim temperaturama zraka iznad 30 °C, u dolini Neretve, na krajnjem jugu, u Posavini i Semberiji, od 35 do 37 °C, moguće je i koji stepen iznad.

Tokom narednih sedam dana preovladavat će povoljni uslovi za aktivnosti na otvorenom, prije svega završetak žetve ozimina. Prilikom izlaska u polja neophodno je biti oprezniji, obzirom na prognozirane visoke vrijednosti UV indeksa u narednom periodu.

Prognoza po danima

 

U utorak, 11. jula, u Bosni i Hercegovini sunčano. Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 19°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 36°C.

Pretežno sunčano vrijeme u našoj zemlji, očekuje se i u srijedu, 12. jula. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20°C, na jugu zemlje do 25°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 38°C. Za koji stepen više temperature će biti u četvrtak, 13. jula, kada se također očekuje sunčano vrijeme.

U petak, 14. jula, prije podne pretežno oblačno u sjevernim područjima. U ostatku zemlje umjerena naoblaka. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 19°C, na jugu zemlje do 26°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 32°C, na jugu zemlje do 35°C.


Tagovi

Vrijeme Prognoza Agroprognoza Sunčano Oblačno Žetva


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.