Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 05.10.2020. 15:10

Vremenske prilike pogodovati će predstojećim jesenjim radovima

Zbog najavljivanih padavina, u većem dijelu BiH popraviti će se stanje zemljišne vlage što će uticati na kvalitetniju predsjetvenu pripremu tla, a od srijede popraviti će se i uslovi za rad na otvorenom polju. 

Foto: Marinko Petković
  • 60
  • 10
  • 0

Kako prognostičari najavljuju, do sredine nedjelje možemo očekivati promjenljivo vrijeme, uz južni vjetar, povećanu oblačnost i povremene padavine, ne previše jakog intenziteta. Manje količine kiše biće na sjeveroistoku zemlje dok će jače pogoršanje vremena uslijediti u srijedu. 

Temperature se neće bitnije mijenjati. Pod uticajem strujanja toplijeg zraka, jutra će biti prijatna, sa vrijednostima temperatura oko 16 stupnjeva dok će na jugu biti standardno toplije, do 19°C. Za maksimalnu dnevnu prognozira se do 27 °C.

Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, krajem sedmice vremenske prilike će se stabilizovati pa će biti i dužih sunčanih perioda u toku dana. Jutra će biti svježija, nakon vedrijih noći, sa mogućom pojavom kratkotrajnog slabijeg mraza, uglavnom u istočnom dijelu zemlje i  na visoravnima u središnjoj i jugozapadnoj Bosni, ali ne bi trebao praviti veće probleme u proizvodnji. Dnevni maksimum ove sedmice kretati će se u intervalu od 20 do 25°C.

Zbog najavljivanih padavina, u većem dijelu BiH popraviti će se stanje zemljišne vlage što će uticati na kvalitetniju predsjetvenu pripremu tla, a od srijede popraviti će se i uslovi za rad na otvorenom polju. 

Tokom današnjeg dana preovladavalo je uglavnom oblačno vrijeme. Kiša je mjestimično padala u Hercegovini, u centralnoj i istočnoj Bosni. Izmjerene dnevne temperature bile su intervalu od 9°C na Bjelašnici pa do 26 stupnjeva u Zenici. 

Za sutra se prognoziraju oblačne prilike u ranim jutranjim satima, sa lokalnim pljuskovima u Hercegovini, ali i na sjeveru, istoku i zapadu Bosne. U drugom dijelu dana zadržati će se sunčano vrijeme, uz malu naoblaku. Strujanje zraka biti će umjereno, iz pravca zapada. Jutro prijatno, sa temperaturom od 16°C dok će najveća dnevna dosegnuti 26 stupanj. 

Sredinom sedmice možemo očekivati da bude oblačno sa lokalnim pljuskovima i mjestimičnom pojavom grmljavine. Jutro će biti prijatno, sa 14 stupnjeva dok će preko dana temperatura dosegnuti i 24°C.

Krajem nedjelje će se razvedriti tako da nas u četvrtak očekuje sunčano vrijeme. U Bosni je moguća pojava magle po kotlinama u toku prije podneva, sa jutranjom temperaturom do 10°C. dok će dnevni maksimum iznositi do 22 stupnja. 


Tagovi

Promjenljivo vrijeme Sunčani periodi Kiša Pojava magle Vjetar Jutarnje temperature Dnevni maksimum Padavine Naoblaka


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁