Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 24.08.2020. 10:30

Vremenske prilike krajem avgusta pogoduju usjevima, naročito kukuruzu

Uslovi za rast i razvoj jarih žita većinom su bili povoljni, osim povremenih mjestimičnih vremenskih nepogoda praćenih gradom, koje su uzrokovale gubitke poljoprivrednim proizvođačima. 

Foto: Gordana Nastić
  • 75
  • 117
  • 0

Kako prognostičari najavljuju, tokom ove sedmice preovladavati će nestabilno vrijeme tako da će pored smjene sunčanih i oblačnih intervala, jutarnje magle, biti takođe i lokalnih pljuskova u poslije podnevnim satima. Od četvrtka vrućine će prestati i biće uglavnom niže temperature. Dnevni maksimum kretati će se u rasponu od 25 do 30°C, na jugu BiH toplije, odnosno do 35 stupnjeva. Jutra će biti svježija, sa maksimalnih 17 stupnjeva, na jugu do 24°C.

Zemljište će se takođe u izvjesnoj mjeri rashladiti tako da će u površinskom sloju, od deset centimetara temperatura iznositi oko 23°C.

Količina kiše koja je pala tokom ovog mjeseca, prilično je iznad prosjeka, a što se pozitivno odrazilo na poljoprivredne usjeva, posebno na kukuruz koji je je trenutno u završnim fazama zrenja. Uslovi za rast i razvoj jarih žita većinom su bili povoljni, osim povremenih mjestimičnih vremenskih nepogoda praćenih gradom, koje su uzrokovale gubitke poljoprivrednim proizvođačima. 

Ponedjeljak je u našoj zemlji osvanuo pretežno oblačan, a na istoku Bosne lokalno su zabilježeni i pljuskovi. 

Prema Federalnom hidrometeorolškom zavodu, izmjerene jutarnje temperature kretale su se od 11°C  na Bjelašnici pa do 27°C u Mostaru. U toku dana u Bosni i Hercegovini zadržati će se uglavnom oblačno vrijeme, sa mjestimičnim pljuskovima i grmljavinom, u drugom dijelu dana. 

Intenzivnije padavine možemo očekivati tokom noći i narednog jutra. Duvati će slab vjetar, iz pravca istoka. Za maksimalnu dnevnu temperaturu, prognozira se do 30 stupnjeva dok će na jugu biti toplije, do  33°C.

I u toku sutrašnjeg dana zadržati će se uglavnom oblačne vremenske prilike. Jača kiša i pljuskovi mogući su tokom jutarnjih sati i do sredine dana, a onda će doći do postepenog prestanka padavina. U toku poslijepodneva doćiće i do smanjenja oblačnosti. Strujanja zraka biti će umjereno, iz sjevernog pravca. Utorak ujutru temperature će se kretati između  13 i 18°C dok će dnevni maksimum iznositi 25°C.

Sredinom sedmice preovladavati će sunčano vrijeme, uz malu naoblaku. U toku prije podneva, u kotlinama i riječnim tokovima u Bosni biti će prisutna magla ili niska naoblaka. Vjetar slab, promjenljivog pravca. Jutro svježe, sa temperaturama između 9 i 14 stupnjeva dok se za maksimalnu dnevnu prognozira do 31°C.

Krajem sedmice zadržati će se sunčano vrijeme, uz moguću manju oblačnost. U četvrtak ujutru, u Bosni će se lokalno zadržati magla po kotlinama i riječnim tokovima. Duvati će slab vjetar iz pravca istoka. Jutro prijatno, sa temperaturama u rasponu 11 do 16°C dok će dnevni maksimum dostići 30 stupanj, na jugu BiH do 32°C.


Tagovi

Nestabilno vrijeme Zemljište Poljoprivredni usjevi Jutarnje temperature Slab vjetar Pljuskovi Pojava magle Niska naoblaka Sunčano vrijeme Dnevni maksimum


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas