Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 09.07.2018. 16:30

Vremenske (ne)prilike pogoduju razvoju patogena

Prema prognostičkim kartama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, do sredine naredne sedmice će prevladavati promjenjive vremenske prilike uz povećanu naoblaku i povremene, ne suviše jake padavine, izraženije u dijelu Bosne. U Hercegovini će biti sunčanije.

Foto: Wikimedia Commons
  • 487
  • 27
  • 0

Ludo vrijeme, eto tako bismo mogli opisati vremenske prilike koje se događaju posljednjih mjeseci. Proljetos suša, nakon toga puno padavina i to u najgorem obliku - tuči, ponegdje naglo zatopljenje, sada ponovno mjestimične padavine koje će spriječavati radove na otvorenom, ali još gore, pogodovati razvoju patogena na biljkama. 

Prema prognostičkim kartama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, do sredine naredne sedmice će prevladavati promjenjive vremenske prilike uz povećanu naoblaku i povremene, ne suviše jake padavine, izraženije u dijelu Bosne. U Hercegovini će biti sunčanije. 

Od četvrtka će uslijediti kratkotrajna stabilizacija u cijeloj zemlji, potom je u subotu ponovo izgledna promjena vremena, uz kišu i pljuskove, mjestimično praćene grmljavinom. Temperaturni režim neće se bitnije promijeniti. Početkom sedmice malo svježije usljed prolaska fronte u dane vikenda, nakon toga će temperature lagano rasti iz dana u dan i maksimalne dnevne vrijednosti dostizat će između 25 i 29 °C u unutrašnjosti, na jugu do 32 °C. Očekivane vremenske prilike pogodovat će razvoju patogena. 

Mlijeko kao zaštita, ali i gnojivo za biljke

Padavine će popraviti vodni bilans, ali i povremeno prekidati provođenje radova na otvorenom.

U utorak u većem dijelu zemlje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom dana, uz nešto više oblaka, u centralnim, istočnim i zapadnim područjima, povremeno su mogući rijetki i slabi lokalni pljuskovi. Jutarnja temperatura od 10 do 16, na jugu od 17 do 22, a najviša dnevna od 22 do 28, na jugu od 27 do 32 stupnja.

U Bosni, u srijedu, malo do umjereno oblačno sa lokalnim pljuskovima poslije podne. U Hercegovini pretežno vedro. Jutarnj temperatura od 12 do 18, na jugu od 19 do 23, a najviša dnevna od 23 do 29, na jugu od 28 do 32 stupnja.

U četvrtak u Bosni nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini pretežno vedro. Jutarnja temperatura od 13 do 19, na jugu od 18 do 23, a najviša dnevna od 23 do 29, na jugu od 28 do 33 stupnja.


Tagovi

Agro prognoza Prognoza Pljuskovi Vodni bilans Patogeni


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.