Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 17.04.2023. 10:30

Veliki petak unaprijed "obrao" šljive, ali će zato biti žita?

Povremene padavine, neravnomjerno raspoređene, umjerenog intenziteta, moguće su širom zemlje, u vidu svakodnevnih lokalnih pljuskova, nešto obilnijih u centralnoj, istočnoj i sjevernoj Bosni.

Foto: Depositphotos/darekb22
  • 327
  • 48
  • 0

Prema narodnoj meteorologiji, ako na Veliki petak (koji je ove godine bio 14. aprila), pada kiša, šljive neće roditi, te se očekuje sušna godina. No, ako na Vaskrs (16. aprila) pada kiša vjerovalo se da se očekuje bogata žetva, a proljeće prilično hladno, ljeto toplo i bez suše. Ostvare li ova predviđanja šljive su već obrane, ali se gladno neće biti.

Zvanična prognoza kaže da će danas u Bosni i Hercegovini biti oblačno sa kišom i lokalnim pljuskovima. Ponegdje je moguća i grmljavina, a na planinama susnježica i slab snijeg. Intenzivnije padavine očekuju se u centralnim, sjevernim i zapadnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura od 8 do 14, na jugu do 17 stepeni Celzijusa.

Stabilizacija za vikend

Prema prognostičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, nakon nestabilnog i kišovitog vikenda, do sredine ove sedmice izgledne su slične vremenske prilike. Povremene padavine, neravnomjerno raspoređene, umjerenog intenziteta, moguće su širom zemlje, u vidu svakodnevnih lokalnih pljuskova, nešto obilnijih u centralnoj, istočnoj i sjevernoj Bosni. U Hercegovini sa manje padavina. Za naredni vikend stabilnije u cijeloj zemlji.

Opasnosti od pojave mraza u narednom periodu nema. Minimalne jutarnje vrijednosti kretaće se od dva do pet stepeni u unutrašnjosti, na jugu i u Posavini od šest do devet. Maksimalne dnevne temperature do sredine sedmice između 10 i 13 °C, od četvrtka toplije i u dane narednog vikenda u Bosni većinom maksimalne vrijednosti od 15 do 18, u Hercegovini i Semberiji do 20, moguće i par stepeni iznad.

Hladno vrijeme odlaže sjetvu kukuruza, soje i suncokreta

Kiša će povremeno ometati i prekidati provođenje poljskih radova. Učestale padavine i porast temperatura pogodovaće pojavi i razvoju biljnih bolesti i štetočina. Od sredine sedmice, izraženije sa danima vikenda, preovladavat će povoljniji uslovi za radove na otvorenom, pri tome će temperature zemljišta i stanje vlažnosti površinskog sloja biti optimalni za provođenje proljetne sjetve.

Prognoza po danima

U utorak, oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 10, na jugu do 12, a dnevna od 10 do 16 stepeni.

Pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima očekuje se i u srijedu, 19. aprila. Prema kraju dana prestanak padavina. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 12, na jugu do 14, a dnevna od 9 do 14, na jugu do 18 stepeni.

U četvrtak, 20. aprila, malo do umjereno oblačno vrijeme. Tokom dana, postupno naoblačenje i kiša. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 12, na jugu do 14, a dnevna od 9 do 14, na jugu do 18 stepeni.


Tagovi

Agroprognoza Poljoprivredna prognoza Vrijeme Kiša Snijeg Mraz Padavine


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.