Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 15.04.2019. 13:00

Vedri li se april noću, škodi vinu ko i voću

Nakon vedrijih noći, mogući su kratkotrajni, prizemni mrazevi, slabijeg intenziteta. Danju će postepeno biti sve toplije, sredinom sedmice maksimalne dnevne vrijednosti će dostizati iznad 15 °C, početkom vikenda do 20 °C, u Hercegovini i na sjeveru malo toplije u odnosu na centralna područja zemlje.

Foto: Pixabay/FoxTerrier
  • 232
  • 15
  • 0

Znali su stari ljudi pročitati nebo, a vjerujemo kako i poljoprivrednici, koji svaki dan žive svoju zemlju, znaju što donose aprilske vedre noći - mraz koji može biti poguban, posebno za voćke. No, kako prognozira Federalni hidrometeorološki zavod, moguć je kratkotrajan, prizemni mraz, slabijeg intenziteta. 

April vlažan - bogat ražanj, kaže narodna izreka

Prema prognostičkim kartama, od utorka će postepeno prevladavati stabilnije vremenske prilike, bez ili sa vrlo malo padavina, pretežno u vidu rijetkih poslijepodnevnih pljuskova. Temperaturni režim djelimično će se izmijeniti, izraženije u pogledu maksimalnih dnevnih vrijednosti. Jutra će i dalje biti hladna, sa temperaturama od 0 do 5 °C u unutrašnjosti, na jugu neznatno više. 

Nakon vedrijih noći, mogući su kratkotrajni, prizemni mrazevi, slabijeg intenziteta. Danju će postepeno biti sve toplije, sredinom sedmice maksimalne dnevne vrijednosti će dostizati iznad 15 °C, početkom vikenda do 20 °C, u Hercegovini i na sjeveru malo toplije u odnosu na centralna područja zemlje. Krajem narednog vikenda izgledno je pogoršanje praćeno kišom, uz blagi pad temperatura.

Stanje vlažnosti tla u većem dijelu zemlje je u okviru normalnih vrijednosti. Uz više sunca i porast dnevnih temperatura, prevladavat će povoljne prilike za nesmetano provođenje radova na otvorenom.

U utorak u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U poslijepodnevnim satima lokalni pljuskovi se prognoziraju za Hercegovinu i jugozapad Bosne. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 5°C, na jugu zemlje do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 17°C, na jugu zemlje do 20°C.

U Bosni i Hercegovini u srijedu veći dio dana sunčano uz umjerenu oblačnost. Naoblačenje u Bosni sa sjevera u večernjim satima. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 4°C, na jugu zemlje do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 19°C, na jugu zemlje do 21°C.

U četvrtak u Bosni pretežno oblačno sa slabom kišom. U Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Lokalni pljuskovi u Hercegovini u poslijepodnevnim satima. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 6°C, na jugu zemlje do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 8 i 14°C, na jugu zemlje od 15 do 20°C.

U Bosni u petak umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini umjerena naoblaka. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 6°C, na jugu zemlje do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 19°C, na jugu zemlje do 22°C.


Tagovi

Agro prognoza Mraz Pljuskovi Vlažnost tla


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.