Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 05.04.2022. 09:00

Varljivi april donosi sunce, mraz i kišu - sve do kraja sedmice

Do sredine sedmice, s izraženijim padom temperatura i sjevercem, moguća je pojava mraza u Bosni

Foto: Depositphotos/branex
  • 162
  • 11
  • 0

Nakon kišovitog vikenda, početkom ove sedmice uslijedila je djelimična stabilizacija vremenskih prilika. Izgledi za promjenu će porasti od srijede, 6. aprila, kada će se pogoršanje s juga postepeno proširiti na cijelu Bosnu i Hercegovinu. U četvrtak se očekuje maksimum padavina, potom od petka do kraja sedmice slijedi stabilnije vrijeme.

Temperaturni režim djelimično će se promijeniti. Do sredine sedmice, s izraženijim padom temperatura i sjevercem, moguća je pojava mraza u Bosni. Minimalne jutarnje vrijednosti kretat će se od 0 do -3, u Hercegovini od 4 do 6 stepeni. Od četvrtka ne bi trebalo biti opasnosti od pojave mraza.

Pojava mraza

Maksimalne temperature kretat će se od 10 do 15, na jugu do 17 stepeni i blago će rasti. Sredinom sedmice, uslijed padavina će biti svježije i uz niže dnevne temperature, potom u dane narednog vikenda s više sunca i maksimalnim dnevnim vrijednostima između 12 i 16 u unutrašnjosti zemlje, na krajnjem jugu i u Posavini od 17 do 20 stepeni.

Nestabilne vremenske prilike ometat će radove na otvorenom. Pojava mraza uzrokovat će oštećenja na ranocvjetajućim voćkama, stoga je neophodno provoditi mjere zaštite, gdje god je to moguće. Prispjele i prognozirane padavine popravit će stanje vlažnosti tla i dobro doći posijanim usjevima.

Trodnevna prognoza

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlinama magla. Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura većinom između -3 i 2, na jugu do 6°C. Najviša dnevna uglavnom između 12 i 17°C.

U srijedu pretežno sunčano prije podne. Od sredine dana postepeno naoblačenje s juga će od večernjih sati i tokom noći na četvrtak usloviti kišu. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 3°C, na jugu do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20°C.

Pretežno oblačno, prije podne uz prolaznu kišu u jutarnjim satima, očekuje se u četvrtak. Djelomično smanjenje oblačnosti u drugom dijelu dana. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 16°C.


Tagovi

Agro prognoza Mraz Sunce Kiša Sjeverac Temperature


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.