Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 23.09.2019. 13:00

Vanredno upozorenje: Jaki lokalni pljuskovi sa grmljavinom

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je žuti alarm za gotovo čitavu zemlju.

Foto: Pixabay/Jan-Mallander
  • 193
  • 13
  • 0

Danas se širom zemlje (osim istočnog dijela) mogu očekivati jaki lokalni pljuskovi praćeni intenzivnom grmljavinom, upozora Federalni hidrometeorološki zavod koji je izao i žuti alarm. Izdato upozorenje se odnosi na očekivanu količinu padavina (8 i više litara po metru kvadratnom) u toku jednog sata.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. U većem dijelu zemlje je izgledna kiša ili lokalno jači pljusak sa grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 24°C.

Prema sinoptičkim kartama, i tokom naredne sedmice očekuje nas nestabilno vrijeme uz smjene sunčanih i kišnih perioda, praćeno južnim i jugozapadnim strujanjem, sa povremeno obilnijom kišom. Temperaturni režim djelimično će se izmijeniti i bit će toplije većim dijelom dana. Minimalne jutarnje temperature kretat će se u rasponu od 10 do 15 °C u unutrašnjosti zemlje, na jugu do 18 °C. Maksimalne dnevne vrijednosti dostizat će od 18 do 24 °C. Sa danima vikenda izgledna je djelimična stabilizacija vremenskih prilika, uz prohladna jutra nakon vedrijih noći.

Do kraja ovog mjeseca nema opasnosti od pojave mraza. Prevladavat će normalni uslovi vlažnosti, što će olakšati predsjetvenu pripremu zemljišta, pri tome će se provođenje radova na otvorenom, u prvom dijelu sedmice pred nama, povremeno prekidati.

U utorak, u Bosni oblačno, a u Hercegovini djelomično vedro. Kiša se prognozira u prvoj polovini dana, s tim da je glavnina padavina u ranim jutarnjim satima. U Hercegovini je moguća grmljavina. Vjetar slab do umjerene jačine sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14°C, na jugu zemlje do 17°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje od 22 do 25°C.

U čitavoj zemlji u srijedu djelomično vedro. Lokalno slabija kiša od kasnih poslijepodnevnih sati prema kraju dana. Vjetar slab, uglavnom zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 11°C, na jugu zemlje do 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 24°C.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno sa kišom i pljuskovima. Poslije podne prestanak padavina. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14°C, na jugu zemlje do 17°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20°C, na jugu zemlje do 25°C.

U Hercegovini u petak pretežno sunčano. U Bosni više oblačnosti prije podne. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 23°C, na jugu zemlje do 26°C.


Tagovi

Agro prognoza Kiša Pljuskovi Grmljavina Žuti alarm Vanredno upozorenje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.