Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 28.11.2022. 10:30

Uz niske temperature svakodnevno moguća pojava mraza

Temperaturne prilike primjerenije ovom dijelu godine, ozimi usjevi će nastaviti rast i razvoj u povoljnim okolnostima

Foto: Depositphotos/Tuchong-Microstock7
  • 76
  • 20
  • 0

Danas će u Bosni preovladavati umjereno do pretežno oblačno, uz djelimično razvedravanje. U Bosni po kotlinama prije podne sa maglom. U Hercegovini sunčano. Vjetar slab istočni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura od tri do osam, na jugu do 12 °C.

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u sedmici pred nama, pod uticajem anticiklone, u Bosni i Hercegovini je izgledno stabilno i suho vrijeme, uz malu vjerovatnoću za padavine, sa hladnim, mjestimično maglovitim jutrima i uz blagi porast temperatura danju.

Svakodnevno je moguća je pojava umjerenog mraza.

Povoljane okolnosti za usjeve

Minimalne jutarnje temperature kretat će se od -4 do 0 °C u centralnim i istočnim dijelovima zemlje, na sjeveru i jugu do tri stepena. Maksimalne dnevne vrijednosti u unutrašnjosti dostizaće do pet, u Posavini i na krajnjem jugu od šest do devet stepeni. Sredinom sedmice najhladnije, sa mogućim jutarnjim negativnim temperaturama zraka u gotovo cijeloj zemlji, osim na jugu.

Uslijed dugotrajne magle, maksimalne dnevne u Bosni dostizat će svega par stepeni iznad 0 °C. Od petka, 2. decembra, bit će malo toplije danju, za naredni vikend sa maksimalnim temperaturama između pet i osam u Bosni, u Hercegovini do 10 °C.

Uz temperaturne prilike primjerenije ovom dijelu godine, ozimi usjevi će nastaviti rast i razvoj u povoljnim okolnostima. Planirani radovi na otvorenom nesmetano će se odvijati.

Prognoza po danima

Sutra će preovladavati pretežno oblačno vrijeme. U večernjim satima na krajnjem sjeverozapadu Bosne je lokalno moguća slaba kiša. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od -3 do 3, na jugu do 6, a dnevna od 2 do 7, na jugu od 8 do 12 °C.

I posljednjeg novebarskog dana bit će pretežno oblačno. U istočnim, sjevernim i sjeverozapadnim područjima Bosne povremeno je moguća slaba kiša, a u višim područjima slab snijeg. Jutarnja temperatura od -3 do 3, na jugu do 6, a dnevna od 2 do 7, na jugu od 8 do 12 °C.

Pretežno oblačno vrijeme zadržat će se i prvog dana decembra. U većem dijelu zemlje se očekuje slaba kiša, a višim područjima susnježica ili slab snijeg. Padavine poslije podne i tokom noći. Jutarnja temperatura od -1 do 5, na jugu do 8, a dnevna od 2 do 8, na jugu do 12 °C.

U petak, pretežno oblačno vrijeme, povremeno sa slabom kišom. U višim područjima se očekuje slab snijeg. Tokom dana, u većem dijelu zemlje, prestanak padavina. Jutarnja temperatura od -1 do 4, na jugu do 8, a dnevna od 3 do 8, na jugu do 12 °C.


Tagovi

Vrijeme Snijeg Kiša Oblačno Agroprognoza Mraz


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.