Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 02.05.2022. 13:30

Ušli smo u najkišovitiji mjesec u godini - ratari i voćari reagujte na vrijeme

Kiša će povremeno ometati provođenje radova na otvorenom. Promjenjivo vrijeme pogodovaće razvoju biljnih bolesti i štetočina

Foto: Depositphotos/seans4546
  • 326
  • 30
  • 0

Prema aktuelnim kartama prognostičkih modela, tokom sedmice izgledne su promjenjive i nestabilne vremenske prilike, sa svakodnevnim smjenama sunčanih i kišnih perioda. Širom Bosne i Hercegovine, moguće su padavine umjerenog intenziteta, pretežno u vidu povremenih lokalnih pljuskova, izraženije u poslijepodnevnim satima.

Temperaturni režim će biti u skladu sa kalendarom. Opasnosti od pojave mraza nema, a minimalne jutarnje vrijednosti, na samom početku sedmice kretaće se od 6 do 10 u unutrašnjosti, na jugu do 12 °C. Maksimalne dnevne od 13 do 17, na jugu do 20 °C. Iako će biti nestabilno, temperature će postepeno rasti i sredinom sedmice u gotovo cijeloj zemlji dostizaće do 20 °C, u Posavini i Semberiji do 23. Sa danima narednog vikenda, malo svježije.

Najkišovitiji mjesec

Kiša će povremeno ometati provođenje radova na otvorenom. Promjenjivo vrijeme pogodovaće razvoju biljnih bolesti i štetočina, čemu bi ratari i voćari trebali posvetiti pažnju, te pravovremeno reagovati po pitanju provođenja mjera zaštite.

Meteorolog Bakir Krajinović je gostujući na O kanalu rekao kako je u pogledu najvećeg broja dana sa kišom, maj najkišovitiji mjesec.

"To su padavine koje su i prostorno i vremenski teške za prognozu. Tako da nama zadaju najviše glavobolje. Ali klimatološki gledano, u maju imamo skoro 15ak kišnih dana širom zemlje. U Hercegovini je to nekih desetak, a u Bosni dosta više", rekao je Krajinović.

Trodnevna prognoza

Sutra u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Od sredine dana prema večernjim satima lokalni pljuskovi se očekuju na području Hercegovine, zapadnim, jugozapadnim i centralnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura između 6 i 10°C, na jugu zemlje do 12°C. Najviša dnevna uglavnom između 16 i 21°C.

 

U srijedu, 4. maja, u Bosni i Hercegovini prije podne će biti pretežno sunčano. Od sredine dana prema večernjim satima se očekuju lokalni pljuskovi i slaba grmljavina. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 9°C, na jugu zemlje do 12°C. Najviša dnevna uglavnom između 18 i 23°C.

U četvrtak, 5. maja, u Bosni i Hercegovini sunčanije prije podne. Razvoj oblačnosti u drugoj polovini dana u Bosni i sjeveru Hercegovine će usloviti lokalne pljuskove i grmljavinu. Vjetar slab južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 11°C, na jugu zemlje do 13°C. Najviša dnevna između 18 i 25°C.


Tagovi

Agro prognoza Sunčano Kiša Grmljavina Vjetar Vrijeme


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]