Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • vremenska prognoza
  • 13.09.2021. 11:00

Uskoro lokalni pljuskovi, ali temperature do 32°C

Tokom nedjelje preovladavaće povoljni uslovi za radove na otvorenom polju, koji će u dane vikenda biti povremeno prekidani.

Foto: Bojan Kecman
  • 127
  • 7
  • 0

Kako prognostičari najavljuju, trend stabilnijih vremenskih uslova nastavlja se i ove sedmice. Preovladavaće duži sunčani intervali. Postepeno pogoršanje vremena nastupa od petka, sa porastom oblačnosti i padavina, nešto intenzivnijih u središnjoj i sjeveroistočnoj Bosni u poređenju sa ostatkom zemlje. 

Kada je riječ o temperaturama, one se neće bitnije mijenjati u odnosu na proteklu nedjelju. Najniže će biti u opsegu od 12 do 15, na jugu do 17°C. Dnevni maksimum neće prelaziti 25 u Bosni dok će u Hercegovini biti toplije, do 30°C. Kako se budemo bližili vikendu, sa promjenom vremena možemo očekivati da bude malo svježije. 

Ipak, preovladavaće povoljni uslovi za radove na otvorenom polju, koji će u dane vikenda biti povremeno prekidani. Najavljene padavine djelimično će poboljšati stanje vlažnosti u površinskom sloju zemljišta. 

Danas je osvanuo sunčan dan u našoj zemlji. Izmjerene jutarnje temperature, prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, kretale su se u rasponu od 8°C na Bjelašnici, u Bugojnu i Drvaru pa do 21°C u Neumu. I tokom dana zadržaće se sunčano vrijeme. Duvati će slab vjetar, iz pravca sjevera. Današnja maksimalna temperatura doseže do 31°C.

U toku sutrašnjeg dana prognozira se sličan trend, sa sunčanim intervalima. Jutro u utorak biće svježe sa 7°C dok će istovremeno na jugu BiH biti toplih 20°C. Maksimalna dnevna sutra kretaće se od 26 do 32 stepena. 

Sredinom nedjelje sunčano vrijeme imaćemo samo u prije podnevnim satima. Nešto izraženija naoblaka dolazi sa zapada, u drugom dijelu dana. Strujanje zraka i dalje slabo, iz pravca zapada. Jutro u srijedu donosi ponegdje prijatnih 14°C, na jugu Bosne i Hercegovine do 20°C. Dnevni maksimum i dalje oko 32°C.

Kako se budemo bliži kraju sedmice, preovladavati će umjerene do uglavnom oblačne prilike. U četvrtak su mogući i kratkotrajni slabiji, lokalni pljuskovi i to u drugoj polovini dana i u večernjim satima. Vjetar će biti slab i dolazi sa zapada. Jutro sa prijatnih 17°C, na jugu zemlje do 20°C dok će se dnevni maksimum kretati između 24 i 30 stepeni. 


Tagovi

Sunčani intervali Pogoršanje vremena Padavine Lokalni pljuskovi Vjetar Dnevni maksimum Naoblaka Jutarnje temperature


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.