Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 29.03.2023. 10:30

Upozorenje zbog mraza, zaštitite bilje kombinacijom preparata

U petak u poslijepodnevnim satima doći će do porasta oblačnosti, što će u večernjim satima usloviti nove padavine

Foto: Depositphotos/triocean2011
  • 115
  • 8
  • 0

Srijedu i četvrtak, 29. i 30. mart, karakterisat će sunčano vrijeme uz promjenljivu oblačnost i uglavnom suho uz postepeni porast dnevne temperature vazduha.

U petak u poslijepodnevnim satima doći će do porasta oblačnosti, što će u večernjim satima usloviti nove padavine, koje se očekuju i u dane vikenda, navedeno je u Agrobiltenu RHMZ.

Djelujte preventivno

Zbog pojave mraza preporučuje se poljoprivrednim proizvođačima da 24 sata ranije urade kombinaciju preparatima na bazi aminokiselina i hormona. Pored ovih mjera potrebno je obezbijediti materijal za zadimljavanje.

Nestabilne vremenske prilike uslovit će i pojavu biljnih bolesti, kao što su: kovrdžavost lista i monilija na breskvi i kajsiji, čađava krastavost kod jabučastog voća i dr. bolesti.

Od biljnih bolesti na usjevima pšenice registrirano je prisustvo simptoma sive pjegavosti lista pšenice, pepelnice žita i lisne rđe, dok na usjevima ozimog ječma ima simptoma pepelnice žita i mrežaste pjegavosti lista ječma.

U zasadima kajsija, bresaka i nektarina koje su u fazi cvjetanja može doći do infekcije cvijeta prouzrokovačem sušenja cvjetova, grančica i grana koštičavog voća - monilioze, zatim infekcije cvijeta prozrokovačem kovrdžavosti lista breskve.

Kovrdžavost breskve i nektarine stara je boljka - ima li rješenja?

Povoljni uslovi u prethodnom periodu doveli su do povećanja biljnih štetočina, kao što su: mala i velika repičina pipa u usjevima uljane repice. U zasadima kruške registrirano je piljenje larvi obične kruškine buhe.

Vlaga zemljišta

Zaliha vlage u zemljištu je veoma dobra, što je značajno za početak vegetacionog perioda, kao i za intenzivni rast i razvoj ozimih usjeva kao i za klijanje i nicanje kultura iz rane proljetne sjetve.

Prema prognoziranim vrijednostima SPI-1, na većem dijelu Republike Srpske preovladavat će normalni do umjereno vlažni uvjeti zemljišta. 


Tagovi

Agroprognoza Sunčano Padavine Biljne štetočine Pjegavost lista pšenice


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.