Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Meteoalarm
  • 02.11.2023. 13:30

Upozorenje: Lokalno mogući udari vjetra iznad 90 km/h

Postoji rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Mogući i prekidi u snabdijevanju strujom.

Foto: AK grafika
  • 185
  • 22
  • 0

Za područja na sjeverozapadu, zapadu i središtu Bosne i Hercegovine izdato je narandžasto upozorenje zbog mogućih jakih do olujnih, lokalno i orkanskih, udara vjetra. Nevrijeme će pratiti i pljuskovi s grmljavinom. Za ostatak zemlje na snazi je žuto upozorenje.

Meteoalarm se odnosi na period večeras od 20 sati do sutra, 3. novembra, u 15 sati. Očekuju se udari vjetra između 60 i 80 kilometara na sat, lokalno i iznad 90 KM/h. Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda savjetuju poduzimanje mjera opreza, napomenuvši da su moguća ometanja u dnevnim rutinama te kako je potrebno obustaviti radove na otvorenom. 

"Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snabdijevanju električnom energijom su mogući", navode iz FHMZ.

Kako je istaknuto u upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, sutra u prijepodnevnim satima vjetar se postepeno slabiti na sjeveru, a do večeri će oslabiti u svim predjelima, te se očekuje i pojava kiše.

U petak rano ujutru na zapadu i jugu počet će kiša, koja će zatim jačati i premještat će se od zapada ka istoku. Ponegdje će biti i jačih pljuskova s grmljavinom. Na jugozapadu i jugu se očekuju obilnije padavine od 30 do 70 milimetara kiše.

Iz Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice pozivaju stanovništvo, pravna i fizička lica, da blagovremeno poduzmu sve mjere i radnje na zaštiti ljudi i materijalnih dobara, te da svoje aktivnosti na otvorenom prostoru prilagode najavama meteorologa.

Inače, snažna oluja Ciaran, danas je pogodila zapad Evrope. Milioni domaćinstava u Francuskoj su ostali bez struje. U Velikoj Britaniji je stanovništvu upućen poziv da ostanu kod kuće, a u nekim dijelovima te zemlje uništeni su krovovi na kućama. 

Naslovna fotografija: Depositphotos/flotsom/FHMZ


Tagovi

Vjetar Oluja Orkanski udari vjetra Nevrijeme Meteoalarm Pljuskovi Grmljavina


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.