Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 22.07.2019. 17:00

Unormalio se juli - vrelo, ali stabilno vrijeme ove sedmice

Kukuruz, nakon metličenja i svilanja, ulazi u fazu oplodnje, koja bi mogla biti usporena ukoliko maksimalne temperature dostignu 32-35 °C i zadrže se u dužem periodu na tom nivou.

Foto: Pixabay/ukulele_bob
  • 91
  • 7
  • 0

Prema kartama prognostičkih modela, u narednom periodu izgledne su stabilne vremenske prilike, bez padavina, uz temperature koje će postepeno rasti i biti u okviru uobičajenih za ovaj dio godine, u Hercegovini i Posavini mjestimično i nadprosječne. Minimalne dnevne vrijednosti kretat će se od 14 do 19 °C, na jugu do 24 °C, maksimalne će dostizati od 28 do 33, na jugu iznad 35 °C

Drugog dana narednog vikenda, 28.07., prema aktuelnim kartama, moguće je kratkotrajno pogoršanje praćeno kišom, koje će se sa zapada, gdje će biti najizraženije, postepeno proširiti na cijelu zemlju. Djelimično će osvježiti, temperature će pri tome opasti, ali ne suviše, prognozira Federalni hidrometeorološki zavod. 
 
Uz ovakve, suhe i stabilne vremenske prilike većim dijelom prognoznog perioda, žetva pšenice i sumiranje rezultata, privodit će se kraju bez većih problema. Kvalitet zrna bi trebao biti zadovoljavajući. Od aktuelnih jarih kultura, soja prolazi fazu cvjetanja i početka formiranja zrna u povoljnim okolnostima, a kukuruz, nakon metličenja i svilanja, ulazi u fazu oplodnje, koja bi mogla biti usporena ukoliko maksimalne temperature dostignu 32-35 °C i zadrže se u dužem periodu na tom nivou. 

Berba maline je u toku, odvija se sukcesivno i u povoljnim uslovima, uz smanjenu opasnost od suvišne vlage kvalitet ploda neće biti ugrožen. 

U utorak u Hercegovini sunčano. U Bosni sunčano uz umjerenu oblačnost. Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18°C, na jugu zemlje i do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 32°C, na jugu do 34°C.

U Hercegovini u srijedu sunčano. U Bosni sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 32°C, na jugu do 34°C.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18°C, na jugu zemlje i do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 32°C, na jugu zemlje do 34°C.

U Hercegovini u petak sunčano. U Bosni sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje i do 25°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 33°C, na jugu do 35°C.


Tagovi

Agro prognoza Sunčano Umjerena oblačnost Žetva pšenice Oplodnja kukuruza Cvjetanje soje Stabilno


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić