Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 22.06.2020. 15:30

U većini zemlje pada obilna kiša - izdato narandžasto meteo upozorenje

Međutim, temperature se neće bitnije mijenjati. Početak nedjelje je, kako prognostičari najavljuju, malo svježiji zbog čestih padavina, ali će temperature postepeno rasti.

Foto: Facebook/Vremenska prognoza za Zapadni Balkan
  • 121
  • 19
  • 0

Početak ove nedjelje donio je intenzivnije pogoršanje vremena, uz obilne padavine u središnjoj, istočnoj i sjeverozapadnoj Bosni. U Hercegovini su najavljeni manji pljuskovi, lokalno. Sredinom sedmice, prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, uslijediti će prolazna stabilizacija vremenskih prilika, ali su pri tom i dalje očekivani povremeni pljuskovi uz moguću pojavu grmljavine. Tek oko idućeg vikenda smanjiti će se mogućnost kiše, uz pretežno sunčano vrijeme. 

Međutim, temperature se neće bitnije mijenjati. Početak nedjelje je, kako prognostičari najavljuju, malo svježiji zbog čestih padavina, ali će temperature postepeno rasti i kraj nedjelje dočekati ćemo sa dnevnim maksimumom do 28°C dok će u Hercegovini i Posavini biti i nešto toplije. 

Ovakvo vrijeme mjestimično će uticati i ometati radove na parcelama, a nestabilne vremenske prilike pogodovati će pojačanim napadima biljnih bolesti i štetočina, ali i korovskih vrsta. Istovremeno, prekomjerna vlaga i niže temperature, usporiti će rast i razvoj pojedinih usjeva, posebno onih na otvorenom polju. 

Tokom današnjeg dana zadržalo se oblačno vrijeme, sa padavinama u većini zemlje. Izmjerene dnevne temperature kretale su se u intervalu od 6°C na Bjelašnici pa do 24 u Mostaru. 

I sutra će se u BiH zadržati oblačnost. Tokom poslije podneva, moguće je smanjenje naoblake u Hercegovini i Krajini. Ujutru i tokom prije podneva, moguća je kiša u centralnoj, istočnoj i sjevernoj Bosni i na jugu Hercegovine. U toku poslije podneva, moguće su padavine i u istočnoj Bosni. 

Vjetar će pri tom biti slab, iz sjevernog pravca dok se u Hercegovini prognozira umjerena bura. Jutro će biti relativno toplo, sa temperaturom do 19 stupnjeva dok je najavljeni dnevni maksimum do 22°C, na jugu države do 25°C.

Sredinom sedmice preovladavati će sunčane prilike širom zemlje, uz moguću povremenu oblačnost. U srijedu ujutru ponegdje se može javiti prolazna magla ili niska naoblaka. Za dnevni maksimum prognozira se do 30°C, na jugu zemlje. 

Krajem nedjelje oblačno vrijeme zadržati će se u Posavini i Krajini dok će u ostatku BiH ostati sunčano, uz umjereno pojačavanje oblačnosti. U četvrtak ujutru i tokom prije podneva, slabija kiša moguća je u Krajini, a tokom večeri i u Posavini i mjestimično u središnjoj Bosni. Ipak, zadržati će se toplo vrijeme, sa očekivanim temperaturama u intervalu od 23 do 29°C.


Tagovi

Pogoršanje vremena Prekomjerna vlaga Oblačno vrijeme Postepeno razvedravanje Sunčano vrijeme Lokalni pljuskovi Kiša Vjetar Naoblaka Slabija kiša


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.