Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 01.10.2018. 18:00

U utorak pogoršanje i zahlađenje, a u nastavku sedmice većinom bez padavina

U krajevima sa više padavina popravit će se stanje vlažnosti tla što će omogućiti kvalitetniju predsjetvenu pripremu. Od sredine sedmice prevladavat će povoljnije prilike za rad na otvorenom.

Foto: Pixabay/Mojpe
  • 533
  • 29
  • 0

Prema kartama prognostičkih modela, većim dijelom naredne sedmice prevladavat će stabilne vremenske prilike. Kratkotrajno pogoršanje izgledno je u utorak 02.10.2018. godine kada se očekuju padavine i zahlađenje, na vrhovima planina moguć je snijeg. Na sjeveroistoku, količine padavina će biti manje u odnosu na ostatak zemlje. 

Od srijede do kraja naredne sedmice postepeno će biti stabilnije i toplije, bez padavina, uz duže sunčane intervale tokom dana. Minimalne jutarnje temperature kretat će se u rasponu od 4 do 7 °C u Bosni, na jugu od 8 do 10 °C. Nakon prolaska pogoršanja i razvedravanja, sredinom sedmice su mogući slabiji jutarnji mrazevi po kotlinama i visoravnima u unutrašnjosti, najavljuje Federalni hidrometeorološki zavod. 

Maksimalne dnevne vrijednosti dostizat će od 12 do 18 °C, u dane vikenda u Bosni će maksimalne temperature dostizati do 20 °C, na jugu do 24 °C.

U krajevima sa više padavina popravit će se stanje vlažnosti tla što će omogućiti kvalitetniju predsjetvenu pripremu. Od sredine sedmice prevladavat će povoljnije prilike za rad na otvorenom.

U utorak će u Bosni i Hercegovini biti pretežno oblačno vrijeme. U Bosni slabija kiša. Jači pljuskovi se očekuju u Hercegovini. Prestanak padavina i postepeno smanjenje oblačnosti od poslijepodnevnih sati. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 6 i 12°C, na jugu zemlje do 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 9 i 15°C, jugu zemlje od 16 do 21°C.

Dio prijepodneva u srijedu, u Bosni će po kotlinama biti dosta magle i niske naoblake. Od sredine dana većinom sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U Hercegovini prije podne umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U drugoj polovini dana smanjenje oblačnosti. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 2 i 6°C, na jugu zemlje od 8 do 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 17 i 22°C, na jugu zemlje do 25°C.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama u Bosni u jutarnjim satima će biti magle i niske naoblake. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 3 i 7°C, na jugu zemlje od 10 do 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 17 i 22°C, na jugu zemlje od 23 do 26°C.

Povećanje oblačnosti sa juga u jutarnjim satima prognozira se u petak. Tokom dana oblačnije se očekuje u Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne. Prema sjeveru zemlje manje oblačnosti. Vjetar slab, većinom južnog smjera. Na sjeveru zemlje vjetar istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 4 i 8°C, na jugu zemlje od 11 do 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 18 i 23°C, jugu zemlje do 25°C.


Tagovi

Agro prognoza Prognoza Magla Mraz Oblačnost


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.