Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 25.02.2016. 09:30

Turbulentno i nepredvidivo proljeće u Europi

Vremenska prognoza za Europu: učestale oluje i neobično visoke temperature.

Foto: Peter Wollinga/bigstockphoto.com
  • 256
  • 23
  • 0

AccuWeather je zadnjih godina poprilično točan u svojim dugoročnim prognozama. Većina njihovih prognoza je bila gotovo u potpunosti točna - od preklanjskih poplava, preko vrelog prošlogodišnjeg ljeta, do ove blage zime. Objavljena je i dugoročna prognoza za proljeće u Europi.

Promjenjivi proljetni uvjeti

Kako zima prelazi u proljeće, promjenjivi vremenski uvjeti donose cijeli spektar vremenskih pojava u Europu. Od snažnih vjetrova i oluja do dramatičnih promjena temperatura i dužih perioda toplog vremena. Ozbiljne vremenske nepogode varirat će od čestih poplava do grmljavinskog nevremena koje oštećuje sve, od usjeva do stambenih objekata. Suša je moguća u martu, aprilu i maju.

Oluje, vjetrovi, suša: sve je moguće!

Vlažno vrijeme s olujama tijekom proljeća najviše će biti izraženo na sjeveru Španjolske, Francuskoj i Njemačkoj. Oluje će zahvatiti zapadnu Europu s udarima na Francusku, Nizozemsku, Belgiju i Njemačku. Aktivne vremenske neprilike koje su bile konstantne tijekom zime nastavit će se i u proljeće, a oluje s Atlantika će donijeti učestale kiše i snažne vjetrove.

Naleti oluja će pojačati mogućnost za poplave u Francuskoj, ali donijeti i oštećujuće vjetrove kroz sezonu. Dok će obalno područje iskusiti najsnažnije vjetrove, a u središnjoj i sjevernoj Francuskoj uključujući i Pariz, moguće je da brzina vjetra dosegne i 85 km/h. S druge strane, topao zrak i vlaga s Mediteranskog mora će uzrokovati jaka olujna nevremena.

Jača suša za Portugal i Španjolsku

I dok se očekuje da će velika količina padalina u Portugalu i Španjolskoj donijeti vlagu, središnji i sjeverni dijelovi zemalja pretrpjet će još jednu sezonu niskih padalina.

"Dijelovi južne Španjolske primili su samo 20 do 30% normalnih padalina tijekom zimske sezone i to će se nastaviti i u proljeće", govore meteorolozi. Suša se pogoršala tijekom prošlih godina, a to će se negativno odraziti posebno na nasade masline i cijene maslinovog ulja.

Toplo vrijeme u Italiji, na Balkanu i Ukrajini

Proljeće će biti u punoj snazi od Italije do Balkana, dok se u Ukrajini očekuje neobično toplo i sušnije vrijeme. Zbog zračne mase s Mediterana bit će moguće i oluje te poplave, a posebno oko područja Milana, Venecije, Zagreba, Ljubljane i Budimpešte.

Tijekom kasnog proljeća, topliji zrak s Balkanskog poluotoka se očekuje da će donijeti topiji period Poljskoj i Bjelorusiji te prekinuti dugi period hladnoće i omogućiti dobar početak za raszvoj usjeva.

Foto: Peter Wollinga/bigstockphoto.com


Tagovi

Vremenska prognoza Suša Nizozemska Belgija Portugal Španjolska AccuWeather Promjena temperatura Vjetrovi


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."