Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenske prilike
  • 09.08.2022. 15:00

Toplotni talas u Evropi mjestimično rušio julske rekorde svih vremena

Ovogodišnji juli je jedan od tri najtoplija koja su zabilježena.

Foto: Depositphoto/filmfoto
  • 65
  • 10
  • 0

Sedmi mjesec 2022. godine bio jedan od tri najtoplija jula ikada zabilježena, pokazuju podaci u mjesečnom biltenu Službe za klimatske promjene - Copernicus. Dugotrajni toplotni talas je krenuo od Portugala i Španije, a nastavio se prema sjeveru i istoku, zahvatio je Francusku, Veliku Britaniju, srednju Evropu i Skandinaviju.

Na području pogođenih regija srušeni su julski rekordi svih vremena. Temperature iznad 40°C zabilježene su u dijelovima Portugala, Španije, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva. Na Pirinejskom poluotoku je zabilježen veliki broj dana s maksimalnim vrijednostima iznad 35°C.

Ekstremne vrijednosti

Za očekivati je, navodi se, da će razdoblja ekstremno visokih temperatura biti češća i duža kako se globalne vrijednosti i dalje povećavaju.

"Toplotni talasi predstavljaju ozbiljne rizike za ljudsko zdravlje i mogu povećati intenzitet i dugotrajnost mnogih drugih katastrofalnih klimatskih događaja", rekla je viša naučnica za Copernicus, Freja Vamborg. Istakla je kako to uključuje požare na otvorenim prostorima i suše, koji imaju uticaj na društvo i na prirodne ekosisteme.

Prosječne dnevne maksimalne i minimalne temperature (mart-avgust) nad jugozapadnom Evropom (Izvor: C3S/ECMWF)

"Suvi uslovi iz prethodnih mjeseci u kombinaciji s visokim temperaturama i niskom količinom padavina mogu imati negativno dejstvo na poljoprivrednu proizvodnju i druge industrije, poput riječnog transporta i proizvodnje energije", dodala je ona.

Prosječna temperatura površinskog vazduha za prethodni mjesec je blizu 0,4°C iznad referentnog razdoblja 1991.-2020. godine, a neznatno je hladniji od jula 2019. i neznatno topliji od podatka iz 2016. godine. Ovaj talas je donio rekordne vrijednosti u zapadnim i sjevernim dijelovima Evrope.

Novi rekordi

U julu je opseg antarktičkog morskog leda dosegao najnižu vrijednost u četrdesetčetvorogodišnjem bilježenju satelitskih podataka. Iznosio je sedam posto ispod prosjeka, što je i znatno ispod prethodnog rekorda.

On je, također, bio iznad niskih julskih vrijednosti viđenih u razdoblju 2019. - 2021. godine, odnosno četiri posto ispod prosjeka.

Kada su u pitanju hidrološki uslovi ovogodišnje vrijednosti su oborile lokalne rekorde niske količine padavina na zapadu i suše na nekoliko lokacija na jugozapadu i jugoistoku Evrope. Mjesec je bio sušniji od prosjeka što je djelovalo na lokalnu privredu i olakšalo širenje i intenziviranje požara na otvorenim prostorima.


Tagovi

Copernicus Mjesečni bilten Vreli talas Jul Suša Visoke temperature


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nebu pod oblake.