Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 16.03.2020. 10:30

Toplo vrijeme uzrokuje početak cvjetanja voća

U BiH početak radne sedmice obilježit će dosta oblaka, ponegdje sa povremenim padavinama. Sredina sedmice donosi suho vrijeme uz dosta sunca i izuzetno toplo vrijeme.

Foto: Bigstockphoto/sarahdoow
  • 119
  • 17
  • 0

Prema prognostičarima, poslije oblačnog i kišovitog vikenda, u većem dijelu ove sedmice očekuje nas suho i stabilno vrijeme, sa nešto nižim temperaturama u odnosu na protekli period. U centralnoj i istočnoj Bosni može da bude i slabog mraza, naročito prvih dan, dva. Pri tom, jutarnje temperature kretat će se  od -4 do 0, na jugu BiH do 4, a dnevne od 6 do 8 stupnjeva u unutrašnjosti, na jugu do 11 °C

Uglavnom će biti sunčano i svakim danom postepeno će se povećavati temperatura. Sredinom sedmice smanjit će se i opasnost od mraza u jutarnjim satima dok će dnevni maksimum dosegnuti i 14 °C, u Hercegovini i Posavini do 18 °C, prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu. 

Zbog visokih temperatura, krenulo je i cvjetanje breskve, kajsije i badema, za šta je još uvijek rano. Za idući vikend ponovno se očekuje pogoršanje vremena, sa padavinama i zahlađenjem. Stabilnije vrijeme dozvolit će i intenziviranje poljoprivrednih radova na otvorenom polju. 

Ponedjeljak je u BiH osvanuo sunčan. Jutarnje temperature kretale su se u intervalu od -7 °C na Bjelašnici do 9°C u Neumu. Tokom sedmice nastavit će se trend sunčanog vremena. Naoblačenje će doći postepeno, u utorak, kasnije tokom dana i to sa sjevera zemlje. Vjetar će biti slab do umjereno jak, sjevernog i sjeverozapadnog pravca. Najniža jutarnja temperatura biti će oko 2 stupnja, na jugu BiH do 8°C. Maksimalna dnevna biti će do 22°C.

Sredinom sedmice u Bosni će biti umjereno do pretežno oblačno dok će u Hercegovini preovladavat sunčano vrijeme. Strujanje zraka biti će umjereno jako, sjeveroistočnog pravca. Najniža temperatura kretat će se od -1 do 4°C, na jugu države do osam stupnjeva. Maksimalna dnevna očekuje se do 18 stupnjeva. Na jugu BiH do 22°C.

Pretežno sunčano biti će u četvrtak. Vjetar slab, istočnog i sjeveroistočnog pravca. Najniža jutarnja temperatura biti će oko nule do dva stupnja, na jugu do  7°C. Maksimalna dnevna biti će u intervalu od 15 i 21°C.


Tagovi

Oblačno vrijeme Sunčano vrijeme Zahlađenje Maksimalna dnevna temperatura Jutarnje tempertaure Padavine Vjetar Opasnost od mraza


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.