Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 26.10.2020. 15:00

Toplije vrijeme i temperature oko 20°C očekuju nas krajem nedjelje

Od sredine sedmice nastupiće period stabilnijih vremenskih prilika. Temperature će biti veće tako da će biti nešto iznad prosjeka za ovo doba godine.

Foto: Renata Prusina
  • 118
  • 17
  • 0

Kako najavljuju prognostičari, poslije kišovitog vikenda, u toku ove sedmice očekuje nas promjenljivo i nestabilno vrijeme. Strujati će topliji zrak i nad BiH prolaziće frontalni poremećaj dalje prema istoku. Padati će i slabija kiša, u poređenju sa onom od vikenda i biti će neravnomjerno raspoređena. Intenzivnije padavine najavljuju se za područje Hercegovine i jugozapad, u odnosu na ostatak države. 

Od sredine sedmice nastupiće period stabilnijih vremenskih prilika. Temperature će biti veće tako da će biti nešto iznad prosjeka za ovo doba godine. Nakon što fronta i vedre noći prođu, jutra će biti svježija, uz slabiji mraz na visoravnima u središnjoj, istočnoj i jugozapadnoj Bosni. Kako se budemo bližili vikendu, više neće biti opasnosti od mraza. Preovladavati će sunčano vrijeme, uz dnevni maksimum i do 20°C  dok će na jugu BiH biti i toplije za par stupnjeva. 

Ovakvo vrijeme pogodovati će radovima na otvorenom polju dok će najavljivane padavine popraviti stanje zemljišne vlažnosti. Sve navedeno će uz optimalne temperature povoljno uticati na nicanje i primarne  faze razvića ozimih usjeva, u aktuelnim sjetvenim rokovima. 

Tokom današnjeg dana uglavnom je bilo umjereno oblačno u Hercegovini dok je u ostatku zemlje bilo sunčanih intervala. Izmjerene dnevne temperature kretale su se od 4°C na Bjelašnici pa do 22 u Mostaru. 

Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, za sutra se prognozira uglavnom oblačno vrijeme u Hercegovini i zapadnoj Bosni, a u ostalim dijelovima zemlje zadržati će se sunčano vrijeme. Ujutru je moguća pojava magle po kotlinama Bosne. U poslije podnevnim satima na zapadu i sjeverozapadu, kao i ponegdje u Hercegovini, moguća je slaba kiša. Vjetar slab, iz pravca juga. Jutro svježe sa temperaturom oko 5°C dok će dnevni maksimum dosegnuti i 22 °C.

I sredinom nedjelje zadržava se sličan trend. U Bosni će i dalje biti prisutna magla u riječnim tokovima. Jutro će u srijedu osvanuti svježe, sa temperaturom oko 6 stupnjeva dok će preko dana biti znatno toplije - sa maksimalnom dnevnom od 19°C, na jugu zemlje i do 23 stupnja. 

Krajem nedjelje preovladavati će pretežno oblačno u Bosni dok će se u Hercegovini zadržati sunčano vrijeme, s tim što će krajem dana u četvrtak ipak doći do naoblačenja. U večernjim satima na većini područja izvjesna je i kiša. Temperature se neće bitnije mijenjati i kretati će se u istom rasponu tokom čitave sedmice. 


Tagovi

Topliji zrak Frontalni poremećaj Sunčano vrijeme Naoblačenje Pojava magle Kiša Vjetar Dnevni maksimum Jutarnje temperature Pojava mraza


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas