Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dugoročna prognoza
  • 23.03.2023. 15:00

Tokom ranog proljeća možemo očekivati oluje i poplave?

Sredozemno more je vrlo toplo pa bi oluje mogle donijeti dodatnu vlagu i dovesti do povećanja prijetnji od poplava. Šta nas čeka u drugom dijelu proljeća?

Foto: Depositphotos/darekb22
  • 78
  • 75
  • 0

Jedan od najpoznatijih svjetskih meteoroloških servisa, AccuWeather objavio je prognozu za proljeće za cijelu Evropu. Kako pišu, u nekim će se zemljama zadržati dugotrajan zimski obrazac, dok će se druge morati nositi s potencijalno opasnim vremenskim nepogodama kasnije tokom proljeća.

Poplave na Balkanu

Južnu Evropu bi u prvom dijelu proljeća mogla zadesiti suša, a što je već zabilježeno u Francuskoj, Španiji i sjevernoj Italiji. 

Prema Météo Franceu, niz od 32 uzastopna dana bez mjerljivih padalina opažen je od 20. januara do 21. februara 2023. Time je postavljen novi rekord za najduži uzastopni niz dana bez mjerljivih padavina od 1959. 

S druge strane, oluje u jugozapadnoj Evropi i povećanje proljetnih padavina u južnim regijama izazivaju zabrinutost zbog opasnosti od poplava na lokacijama kao što su Italija i Balkan. "S obzirom na to koliko je Sredozemno more toplo, oluje bi mogle donijeti dodatnu vlagu i dovesti do povećanja prijetnji od poplava. To je posebno zabrinjavajuće za zapadne padine Apenina i Dinarskog gorja", objasnio je Tyler Roys, viši meteorolog AccuWeathera.

Tokom ranog proljeća na Balkanu treba očekivati i oluje. U Italiji bi dotok vlage također mogao dovesti do povećane opasnosti od vremenskih nepogoda, razornih vjetrova, grada i bujičnih poplava.

Oluje u Njemačkoj i Poljskoj

Do kraja marta će učinci iznenadnog stratosferskog zagrijavanja postupno prestajati širom sjeverozapadne Evrope pa će trend visokog prtiska preuzeti kontrolu nad regijom te će zavladati sušniji uvjeti. I dalje će biti mogući kišni prodori, a meteorolozi vjeruju da bi ukupne količine padavina ovog proljeća mogle biti blizu prosjeka.

Posebno su istaknuli Njemačku i Poljsku kao dvije zemlje koje će se u naredna tri mjeseca suočiti sa značajnim rizikom od velikih oluja, zajedno sa susjednim područjima sjeverno i istočno od alpskih regija.

Nesatabilan početak proljeća predviđaju za zapadnu Španiju i Portugal. 

Natprosječno toplo u drugom dijelu proljeća

Velik dio jugoistočne Evrope će se u drugom dijelu proljeća suočavati s natprosječnim temperaturama. Područja od Rima do Bukurešta su sredinom marta imale temperature tipične za kasni april, a ovaj trend zagrijavanja zadržat će se i tokom sljedećih nekoliko mjeseci, praćen povremenim kišama.

Vlažnost tla i količina vode u rijekama već je zabrinjavajuća

Temperature širom Ujedinjenog Kraljevstva bi se do kraja aprila mogle približiti historijskom prosjeku. 


Tagovi

Dugoročna prognoza Prognoza za proljeće Oluje Poplave Suša Balkan Dinarsko gorje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.