Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 22.02.2024. 12:00

Temperature utjecale na ubrzano zagrijavanje zemljišta, najavljena promjena vremena

Od danas je izgledna promjena vremena, koja će potrajati do kraja ove sedmice.

Foto: Semin Hamzić
  • 95
  • 7
  • 0

Pojava visokih temperatura zraka utiče na ubrzano zagrijavanje zemljišta i može uticati na prezimljujuće usjeve koji pri ovakvim vremenskim uslovima mogu pokrenuti vegetaciju. Također, mogu uticati i na povećanje hidrature tkiva i da sve to kasnije može prouzrokovati pad otpornosti na pojavu jačih mrazeva koji su mogući u narednom periodu.

Registrirane bolesti i štetočine

Suho i toplo vrijeme za ovaj period godine bilo je pogodno za pregled usjeva, prihranu, rezidbu i zaštitu u vinogradima i voćnjacima. U većini proizvodnih područja zaliha vlage u dubljim slojevima zemljišta je dobra, navodi se u sedmičnom agrobiltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS. Prošle je sedmice na usjevima ječma registrovano je prisustvo mrežaste i sočivaste pjegavosti, a kod usjeva pšenice prisustvo pepelnice žita.

Izuzetno visoke temperature zraka, utiču i na aktivnost insekata štetočina, kao što su: imago obične kruškine buhe, kao i odrasle jedinke male repičina pipa.

Srednjoročna prognoza

No, od danas je izgledna promjena vremena, koja će potrajati do kraja ove sedmice. Narednih deset dana očekuje se nestabilno vrijeme uz slabe i povremene padavine. U period od 23. do 26. februara izgledna je promjena koja donosi vjetar južnog pravca na momente jakog i olujnog intenziteta, zbog čega je na snazi i narandžasto upozorenje, uz padavine širom Bosne i Hercegovine, nešto obilnijim na jugu naše zemlje.

Od 27. februara do 5. marta zadržat će se oblačno i nestabilno vrijeme sa povremenim slabim padavinama, uz malo snijega na planinama centralne i istočne Bosne. Stabilnije vrijeme očekuje se od 6. marta do kraja prognoznog perioda (8. marta). Do 26. februara izgledne su natprosječne srednje dnevne temperature za ovaj period, tokom jutra sa temperaturama zraka od 1 do 6 u Bosni, u Hercegovini od 3 do 8 °C. Danju u Bosni do 14 °C u Hercegovini do 18 °C.

Nešto niže vrijednosti temperature zraka, očekuju se od 27. februara do 5. marta. Minimalne temperature zraka u navedenom periodu od -1 do 4 u Bosni, u Hercegovini 2 do 7, maksimalne u Bosni do 10 u Hercegovini do 14 °C.

Od 6. marta do kraja prognoznog perioda ponovno se očekuju natprosječno visoke temperature zraka, u Bosni, minimalne temperature kretat će se od 3 do 8, u Hercegovini oko 9 °C, a maksimalne u Bosni do 16 u Hercegovini do 19 °C.


Tagovi

Vrijeme Agroprognoza Prognoza vremena Srednjoročna prognoza Kiša Snijeg


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.