Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • vremenska prognoza
  • 05.07.2021. 15:00

Temperature će ići do 40°C, a onda slijedi promjena vremena

U dolini Neretve, Posavini, Semberiji i na krajnjem jugu BiH, izvjesno je da će biti temperature preko 35°C. Ipak, u danima vikenda preovladavaće svježije prilike. 

Foto: Depositphoto/a_taiga
  • 80
  • 4
  • 0

Kako prognostičari najavljuju, početkom nedjelje moguće je kratkotrajno pogoršanje vremena sa padavinama, širom zemlje. Od sutra možemo očekivati i porast temperatura. Do vikenda biće uglavnom sunčano, nakon čega ponovo slijedi promjena vremena, praćena nešto nižim temperaturama i mjestimičnim padavinama.  

Jutra će biti prijatna, sa vrijednostima oko 20°C u Bosni, u Hercegovini par stepeni toplije, do 23°C dok dnevni maksimum neće prelaziti 28 stepeni. U Hercegovini i Posavini do 32°C. Sa porastom temperatura i ona dnevna će dostići 35°C. U dolini Neretve, Posavini, Semberiji i na krajnjem jugu BiH, izvjesno je da će biti i toplije. Ipak, u danima vikenda preovladavaće svježije prilike. 

Ovakvi vremenski uslovi pogodovati će poljoprivrednim radovima na otvorenom polju, kao i nastavku žetve ozimih usjeva. 

Tokom prije podnevnih sati u našoj zemlji preovladavalo je pretežno oblačno vrijeme, sa kišom. Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, izmjerene prijepodnevne temperature kretale su se od 10°C na Bjelašnici pa do 31 stepena u Mostaru. 

Izvjesna je i naoblaka sa kišom ili mjestimičnim pljuskovima dok se postepni prestanak padavina očekuje u drugom dijelu dana, a do večeri i postepeno razvedravanje. Duvati će i slab vjetar, iz pravca sjevera. Dnevni maksimum neće preći 24°C, na jugu zemlje do 30°C.

I u toku sutrašnjeg dana zadržaće se sličan trend - sunčano uz malo oblaka. Jutro će utorak osvanuti sa toplih 22 stepena, a maksimalna dnevna temperatura neće ići preko 32, na jugu zemlje do 36°C. 

Sredinom sedmice preovladavati će uglavnom vedro vrijeme. Jutarnje temperature neće se bitno razlikovati dok će ona dnevna iznositi 36, mjestimično i 39 stepeni. 

Kako se budemo bližili kraju sedmice, postojaće veća mogućnost za naoblačenje. U četvrtak će jutro osvanuti sa toplih 27°C dok će maksimalna dnevna dostići 38, ponegdje i 40 stepeni !


Tagovi

Pogoršanje vremena Padavine Lokalni pljuskovi Razvedravanje Vjetar Naoblaka Jutarnje temperature Dnevni maksimum


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.