Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 23.08.2023. 11:00

Temperatura tla na dubini 5 cm, prelazi 30 stepeni Celzijusa

Prostrana anticiklona koja zahvata jug Evrope uslovila stabilno i toplo vrijeme i u Bosni i Hercegovini.

Foto: Depositphotos/videogomel (ilustracija)
  • 140
  • 9
  • 0

Toplotni uslovi protekle sedmice pogodovali su svim poljoprivrednim kulturama za poticanje aktuelnih fenofaza rasta i razvoja. Većina vrsta i sorti se nalazi u fazi zrenja i toplije i sunčano vrijeme omogućavaju intenzivnu sintezu šećera i suhe materije. Tokom, prošle sedmice u Republici Srpskoj padavine su bile mjestimične i uglavnom pljuskovitog karaktera.

"Trenutni uslovi vlažnosti su povoljni za sve poljoprivredne kulture i usjeve. Dovoljno vlage omogućava nesmetano nalivanje plodova i naročito je povoljno za kukuruz, soju i šećernu repu", navedeno je u sedmičnom Agrobiltenu RHMZ.

Ovakve vremenske prilike povoljno utiču na aktivnost insekata. U zasadima jabuke uočeno je prisustvo hrđaste grinje jabuke. U toku je intenzivno piljenje larvi druge generacije jabukinog i treće generacije šljivinog smotavca. U zasadima kruške, registrirano je prisustvo svih razvojnih stadijuma kruškine buhe. U toku je piljenje larvi četvrte ljetne generacije. U pogledu biljnih bolesti osjetljiva faza razvoja vinove loze, faza sazrijevanja bobica, kao i padavine prethodnih dana, uz visoku relativnu vlažnost vazduha pogoduju razvoju prouzrokovača sive truleži.

Na dubini 5 cm zemljišta preko 30°C

U regijama u Federaciji, prošla sedmica je većim dijelom protekla uz visoke temperature i povremene vrlo slabe lokalne padavine, nedovoljne za ozbiljnije popravke stanja vlažnosti površinskog sloja zemljišta.

"I zemljište na 5 cm dubine u protekloj sedmici je mjerilo temperature preko 30 stepeni Celzijusa. Najviša temperatura zemljišta na istoj dubini izmjerena je u Mostaru 38 stepeni", navedeno je u agrometeorološkom pregledu FHMZ-a.

Stanje vlažnosti tla je bilo nepovoljno zbog nedostatka padavina, osobito na jugu zemlje gdje biljke trpe zbog suše.

Srednjoročna prognoza

Prostrana anticiklona koja zahvata jug Evrope uslovila stabilno i toplo vrijeme i u Bosni i Hercegovini. Narednih dana uz malo oblaka i intenzivno sunčevo zračenje vrijednosti temperatura zraka bit će izuzetno visoke uz ekstremno visok UV indeks.

Od 24. do 30. avgusta, na području centralne, sjeverne i sjeveroistočne Bosne, kao i u Hercegovine, razvojem kumulonimbusne oblačnosti, izgledni su povremeni pljuskovi lokalnog karaktera praćeni grmljavinom i jačim udarima vjetra. Od 31. avgusta do 5. septembra ponovo se očekuje stabilno vrijeme bez padavina.

Narednih dana, širom Bosne i Hercegovine vrijednosti temperatura zraka očekuju se iznad prosjeka za ovaj period godine. Pozitivno odstupanje od prosjeka, biće najizraženije na sjeveru i jugu zemlje. Krajem avgusta i početkom septembra, prognozirane temperature očekuju se u granicama prosječnih.


Tagovi

Vrijeme Prognoza Agrobilten Vlažnost tla Temperatura tla


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.