Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 28.10.2019. 16:30

Temperatura će drastično pasti, moguć i snijeg

Na planinama i u zapadnoj Bosni moguć je snijeg slabijeg intenziteta, koji se ne bi trebao duže zadržati na tlu. Temperaturni režim značajno će se izmijeniti i doći će do pada kako jutarnjih, tako i dnevnih vrijednosti, izraženije u Krajini.

Foto: Pixabay/jplenio
  • 116
  • 12
  • 0

Snijeg u ovo doba godine u našoj zemlji nije nikakva novost. Osim ako je par dana prije nego što je pao temperatura bila natprosječno visoka za ovo doba godine. 

Od utorka 29.10. izgledna je promjena vremenskih prilika, uz povećanu naoblaku, padavine i osjetnije zahlađenje. Prema aktuelnim prognostičkim kartama, maksimum pogoršanja očekuje se u srijedu i četvrtak, 30. i 31.10., nakon čega će se do vikenda vrijeme postepeno stabilizovati.

Na planinama i u zapadnoj Bosni moguć je snijeg slabijeg intenziteta, koji se ne bi trebao duže zadržati na tlu. Temperaturni režim značajno će se izmijeniti i doći će do pada kako jutarnjih, tako i dnevnih vrijednosti, izraženije u Krajini. U jutarnjim satima izgledna je pojava mraza slabijeg intenziteta. Minimalne vrijednosti, početkom sedmice, kretat će se od 4 do 8 °C u unutrašnjosti, na jugu do 12. Za vikend, nakon vedrijih noći, minimalne temperature će biti niže i kretat će se od -2 do 4 °C na sjeverozapadu, u ostatku zemlje od 3 do 8 °C. Maksimalne dnevne također će opasti i sa 20 °C početkom sedmice, spustiti se na 4 do 8 °C u Bosni, odnosno 12 do 15 u Hercegovini.

Prognozirane padavine značajno će poboljšati vlažnost zemljišta, a posijane ozimine imat će povoljnije uslove za početne faze rasta i razvoja.

U utorak pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne kiša se očekuje u Krajini i Posavini, a do kraja dana ili u večernjim satima i u ostatku Bosne. Vjetar slab do umjeren na zapadu Bosne i u Hercegovini jugozapadni, uz postepeno skretanje, krajem dana, na sjeverni, a u ostatku Bosne sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 6 do 11, na jugu od 10 do 14, a dnevna od 14 do 20, na od 20 jugu do 24 °C.

Oblačno vrijeme u srijedu. U većem dijelu Bosne se očekuje kiša. Prije podne uglavnom bez padavina. Jutarnja temperatura od 5 do 10, na jugu od 10 do 14, a dnevna od 8 do 14, na jugu od 18 do 22 °C.

U četvrtak oblačno vrijeme. U većem dijelu zemlje se očekuju povremena i slaba kiša, a na planinama slab snijeg. Jutarnja temperatura od 3 do 9, na jugu od 10 do 15, a dnevna od 6 do 12, na jugu od 12 do 16 °C.

U Bosni u petak pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovin pretežno vedro. Jutarnja temperatura od 3 do 9, na jugu od 7 do 13, a dnevna od 6 do 11, na jugu od 12 do 18 °C.


Tagovi

Agro prognoza Padavine Snijeg Promjena Kiša


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.