Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 06.11.2017. 17:00

Svakodnevne padavine za optimalne uslove ozimine

Prognozirane padavine značajno će poboljšati vlažnost zemljišta.

Foto: Boško Grgić
  • 243
  • 33
  • 0

Ako ste posijali ozimine, veselit će vas kiša koju prognoziraju ovoga tjedna u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

U periodu od 06.11. do 12.11. očekuju se promjenjive vremenske prilike, uz povećanu naoblaku i gotovo svakodnevne padavine. Najintenzivnije pogoršanje izgledno je početkom sedmice, količine padavina će oscilirati u rasponu od 5 do 15 mm na sjeveru, u Hercegovini i na jugozapadu lokalno je moguće iznad 50 mm kiše. Nakon toga uslijedit će postepena stabilizacija, u četvrtak 09.11. i petak 10.11. izgledne su vremenske prilike bez padavina. U dane vikenda ponovo se očekuje promjena, intenzivnija u nedjelju 12.11. i uz više padavina na jugu, u odnosu na ostatak zemlje.

Mala mogućnost mrazeva

Temperaturni režim neće se značajnije izmijeniti, danju će i dalje biti relativno toplo, maksimalne dnevne temperature dostizat će između 8 i 16 °C, jutarnji sati također topliji, sa temperaturama iznad nule i vrlo malu mogućnost kratkotrajnih mrazeva na većim nadmorskim visinama.

Prognozirane padavine značajno će poboljšati vlažnost zemljišta, a posijane ozimine imat će optimalne uslove za početne faze rasta i razvoja.

Utorak i srijeda kišni

U utorak, u većem dijelu zemlje pretežno oblačno vrijeme. Na istoku i sjeveroistoku Bosne sa sunčanim razdobljima. U Hercegovini, na jugozapadu, zapadu Bosne i u Krajini sa kišom. U ostatku zemlje padavine se očekuju krajem dana ili u večernjim satima. Obilnije padavine u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Vjetar slab do umjeren na sjeveru Bosne sjeverni i sjeveroistočni, u ostalim područjima jugoistočni. Jutarnje temperature od 3 do 9, na jugu od 10 do 14, a dnevne od 11 do 17, u Hercegovini i na sjeveroistoku Bosne do 19 °C.

Pretežno oblačno vrijeme bit će u srijedu. U jutarnji satima kiša se očekuje u većini područja. Tokom dana padavine, uglavnom u Hercegovini, na jugozapadu i zapadu Bosne. U večernjim satima kiša u Hercegovini, dijelovima centralne, istočne i sjeverne Bosne. Jutarnje temperature od 5 do 10, na jugu od 9 do 14, a dnevne od 8 do 14, na jugu od 14 do 18 °C.

U petak manje kiše

U četvrtak pretežno oblačno vrijeme. U jutarnji satima kiša se očekuje u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Tokom dana ili u večernjim satima kiša u Hercegovini, centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Jutarnje temperature od 5 do 10, na jugu od 9 do 14, a dnevne od 8 do 14, na jugu od 14 do 18 °C.

U Hercegovni će u petak biti sunčano, a u Bosni pretežno oblačno vrijeme. Na istoku i sjeveroistku Bosne u jutarnjim satima i dio prijepodneva sa slabom kišom. Jutarnje temperature od 2 do 8, na jugu od 7 do 11, a dnevne od 6 do 12, na jugu od 14 do 18 °C.

Foto: Boško Grgić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.