Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 08.05.2023. 11:00

Sunce usjalo na Hidrlez: Bit će plodna godina?

Pada li kiša na treći dan od Đurđevdana, ljeto će biti kišovito, prognozirali su narodni meteorolozi.

Foto: Depositphotos/darekb22
  • 287
  • 84
  • 0

Sedmicu pred nama obilježit će nestabilne vremenske prilike, a ako je vjerovati narodnoj prognozi, ova godina će biti plodna. Naime, tako se prognoziralo ako na Hidrlez ili Đurđevdan bude vedro. A, protekle subote, 6. maja, na ovaj praznik, sunce je baš grijalo. Vjerovalo se da će, ako tog dana pada kiša, biti sušna godina. Vrijeme se nekada računalo od i do Đurđevdana. 

"Pada li kiša na treći dan, ljeto će biti kišovito", prognozirali su narodni meteorolozi. Danas je taj treći dan i prema zvaničnoj prognozi FHMZ-a, u Bosni će biti pretežno oblačno. Više sunčanog vremena u Hercegovini. Prolazni pljuskovi i slaba grmljavina se očekuju širom zemlje. Bez padavina na jugu Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 20°C, na jugu zemlje do 27°C.

Nema mraza

Prema aktuelnim sinoptičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda,  do sredine sedmice, u Bosni i Hercegovini će preovladavati djelimično stabilnije vremenske prilike, sa manjom vjerovatnoćom za povremene slabije padavine, uglavnom pljuskovitog karaktera i nešto izraženije u dijelu Bosne. Od četvrtka, 11. maja, izgledna je postepena promjena, pogoršanje praćeno povećanom naoblakom i kišom, koje će se sa zapada postepeno širiti i u dane narednog vikenda zahvatiti cijelu zemlju. Pri tome se u Hercegovini i na jugozapadu očekuju veće količine padavina u odnosu na centralnu, sjeveroistočnu i istočnu Bosnu.

Temperaturni režim neće se bitnije izmijeniti i biće uglavnom u skladu sa kalendarom. Opasnosti od pojave mraza nema. Minimalne jutarnje temperature kretat će se od 6 do 10 u unutrašnjosti, u Posavini i na jugu Hercegovine od 10 do 13 °C. Maksimalne dnevne temperature većinom između 15 i 20 °C širom zemlje, na izmaku vikenda toplije sa maksimalnim vrijednostima između 18 i 22 °C.

U prvom dijelu sedmice preovladavat će povoljnije prilike za radove na otvorenom. Nestabilno vrijeme, uz porast temperatura, pogodovaće intenzivnijem razvoju biljnih bolesti i štetočina.

Prognoza po danima

Pretežno oblačno vrijeme bit će i sutra prije podne, dok se u poslijepodnevnim satima očekuje smanjenje oblačnosti u Bosni. Slaba kiša ili lokalni pljusak se očekuju uglavnom na području Hercegovine i jugozapadne Bosne. Od sredine dana prema poslijepodnevnim satima u centralnim područjima rijetko može pasti malo kiše. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 11°C, na jugu zemlje od 12 do 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 23°C.

U srijedu, 10. maja, očekuje se jače naoblačenje koje će u drugoj polovini dana usloviti slabu kišu i lokalne pljuskove. Vjetar slab do umjerene jačine. U Bosni vjetar istočnog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 8°C, na jugu zemlje do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 22°C.

Oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima u cijeloj zemlji bit će i u četvrtak, 11. maja. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 11°C, na jugu zemlje do 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 19°C. 

Iste vremenske prilike zadržat će se i dan kasnije, u petak, 12. maja kada će vjetar biti umjerene jačine južnog smjera, s nešto višim dnevnim vrijednostima temperature - uglavnom između 16 i 21°C.


Tagovi

Agroprognoza Vrijeme Kiša Pljuskovi FHMZ Narodna prognoza


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]