Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 12.03.2018. 16:15

Sunce, kiša, mraz ili u dvije riječi - promjenjivi mart

Djelimična stabilizacija se očekuje u srijedu u popodnevnim satima, a približavanjem vikenda, očekuje se nova promjena vremena.

Foto: Pixabay/TomaszProszek
  • 141
  • 13
  • 0

Do prije nekoliko dana još je bilo snijega, a onda je naglo zatoplilo da bi temperatura u nekim dijelovima zemlje danas dosezala čak 21°C. Uobičajeno je ovo vrijeme za mart, mjesec koji je poznat po svojoj promjenjivosti. Tako da, ovih dana možete svašta očekivati - sunce, pljuskove, oblake, mraz pa opet sunce i tako u krug. 

Prema aktuelnim sinoptičkim kartama, tokom naredne sedmice u Bosni i Hercegovini se očekuje promjenljivo vrijeme, sa smjenama sunčanih i kišnih perioda, najavljuje Federalni hidrometeorološki zavod. Padavine su izglednije danas i sutra, 13. 03., dok će sredinom sedmice uslijediti djelimična stabilizacija. Potom se, sa približavanjem vikenda, očekuje nova promjena vremena. 

Usljed jačeg južnog strujanja u prvih par dana, temperature će osjetnije porasti, jutarnje će se kretati od 5 do 11 °C, dnevne od 12 do 17 °C. Sa slabljenjem juga, jutra će biti hladnija, danju će temperature ostati relativno visoke i maksimalne dnevne će dostizati od 12 do 16 °C. Od srijede 14. 03. mogući su jutarnji, slabiji mrazevi u centralnoj i istočnoj Bosni, kao i na planinama i visoravnima. 

Naredni vikend ponovo je izgledno pogoršanje praćeno padavinama, uz sličan temperaturni režim. Ovakve vremenske prilike, mjestimično će povremeno ometati provođenje aktuelnih poljskih radova. Stanje vlažnosti tla bit će povoljno u pojedinim dijelovima zemlje, izraženije prema sjeveru. 

U utorak će u Bosni i Hercegovini biti pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Padavine nisu obilne. U Hercegovini vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. U Bosni ujutro slabo jugo koje će sredinom dana prolazno promijeniti smjer na sjeverozapad. Ponovo od večernjih sati u Bosni slabo jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 10 i 15°C.

U Bosni i Hercegovini u srijedu pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Padavine nisu obilne. Od poslijepodnevnih sati smanjenje oblačnosti. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka između 3 i 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 9 i 13°C.

U četvrtak prije podne više oblačnosti se prognozira za Hercegovinu, zapad i jugozapad Bosne. U ostalim područjima mala naoblaka. Novo jače naoblačenje sa jugom u drugoj polovini dana koje će od poslijepodnevnih sati prema kraju dana usloviti kišu. Jače padavine u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne. Slabo jugo prije podne. U drugoj polovini dana jugo umjerene jačine. Jutarnja temperatura zraka između 1 i 4°C, na jugu do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17°C.

Pretežno oblačno vrijeme u BiH će biti u petak, 16.03.2018. Jača kiša se prognozira za Hercegovinu. U Bosni slabija kiša uglavnom prije podne. Vjetar umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka između 4 i 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17°C.


Tagovi

Agro prognoza Prognoza Kiša Mraz Mart


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.