Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 22.05.2023. 10:30

Što je u maju kiše, to je na jesen prinosa više?

Nestabilno vrijeme konstantno će ometati provođenje planiranih radova na otvorenom i uslovljavati intenzivniji razvoj biljnih bolesti i štetočina.

Foto: Maja Celing Celić
  • 327
  • 94
  • 0

Što je u maju kiše, to je na jesen prinosa više - prognoza je narodnih "meteorologa". Ako se obistini, pred nama je bogata jesen, jer su izgledne kiše do kraja ovog mjeseca. Nakon suhog vikenda, već danas se očekuje umjeren porast oblačnosti u Bosni i na krajnjem jugoistoku Hercegovine, koji u poslijepodnevnim satima može uvjetovati lokalne pljuskove, ponegdje praćene slabom grmljavinom. Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura od 19 do 25, na jugu do 27 stepeni.

Narednih sedam dana u Bosni i Hercegovini će preovladavati promjenljive vremenske prilike, sa svakodnevnim izgledima za padavine.

Najviše padavina u srijedu i petak

Prema aktuelnim sinoptičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, nakon stabilnijeg vikenda, postepeno pogoršanje praćeno pljuskovima, izgledno je već danas, a zadržat će se i narednih dana. Najjači intenzitet se očekuje u srijedu i petak, 24. i 26. maja, pri tome sa većim količinama padavina u dijelu centralne Bosne i na sjeveru Hercegovine. Nakon toga, za vikend, još uvijek djelimično nestabilno, ali i sa manjom vjerovatnoćom za kišu, koja neće biti obilna. 

Temperaturni režim neće se osjetnije mijenjati. Minimalne jutarnje temperature kretat će se od 8 do 12 u unutrašnjosti, u Posavini i na jugu Hercegovine od 11 do 14 °C. Maksimalne dnevne temperature zraka, u prvom dijelu sedmice većinom od 17 do 19 u centralnim dijelovima, na sjeveru i jugu od 20 do 24 °C. Sredinom sedmice, danju malo svježije, uz blagi pad temperatura. Za naredni vikend toplije, sa maksimalnim vrijednostima između 17 i 21 u unutrašnjosti. Na sjeverozapadu, u dijelu Posavine, Semberiji i dolini Neretve do 25 °C. 

Nestabilno vrijeme konstantno će ometati provođenje planiranih radova na otvorenom i uslovljavati intenzivniji razvoj biljnih bolesti i štetočina.

U naredna tri dana

Sutra će biti sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi i grmljavina se očekuju na sjeveru i istoku Hercegovine, istočnim, jugoistočnim i jugozapadnim područjima Bosne. Vjetar slab istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 19, a najviša dnevna od 22 do 26, na jugu do 28 stepeni.

U srijedu, 24. maja, pretežno sunčano, uz postepeno naoblačenje tokom dana. Poslije podne i dio noći širom zemlje se očekuju pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 18, na jugu do 20, a najviša dnevna od 20 do 26, na jugu do 28 stepeni.

U četvrtak, 25. maja, Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini prije podne pretežno sunčano. Poslije podne porast oblačnostii praćen pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 18, na jugu do 20, a najviša dnevna od 18 do 24, na jugu do 28 stepeni.


Tagovi

Agroprognoza Vrijeme Sunčano Kiša Pljuskovi Grmljavina


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P