Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 12.02.2018. 16:15

Stižu novi centimetri snijega i kiša

U narednom periodu, poljoprivredne kulture će imati povoljne uslove za mirovanje.

  • 239
  • 18
  • 0

Prema prognostičkim kartama, u narednoj sedmici očekuju nas vremenske prilike u skladu sa kalendarom. Od utorka 13.02. izgledno je pogoršanje praćeno padavinama, koje će biti intenzivnije u Hercegovini, Krajini i na sjeveru zemlje. Na jugu će padati kiša, u unutrašnjosti snijeg, prognozira Federalni hidrometeorološki zavod. 

Temperaturni režim neće se značajnije izmijeniti. Najniža jutarnja temperatura zraka kretat će se većinom između -2 i 1 °C, na jugu zemlje do 5 °C. Najviša dnevna temperatura zraka u unutrašnjosti uglavnom između -1 i 4 °C, na jugu od 5 do 8 °C. Nakon prolaska pogoršanja, sa približavanjem vikenda nastupiće djelimična stabilizacija. Temperature zraka će biti malo niže uz umjerene jutarnje mrazeve, povremeno su moguće slabije padavine. U narednom periodu, poljoprivredne kulture će imati povoljne uslove za mirovanje.

U utorak će u Bosni i Hercegovini biti oblačno vrijeme. Snijeg ili susnježica se prognoziraju u većem dijelu Bosne. Na istoku Bosne prije podne je moguća slaba kiša. U Hercegovini većinom kiša, a snijeg se očekuje iznad 900 metara nadmorske visine. Očekivana količina padavina je između 10 i 30 litara po metru kvadratnom, u Hercegovini lokalno do 50 litara. Prognozira se 10 do 30 centimetara novog snijega. Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini prije podne vjetar jugoistočnog smjera, a u drugoj polovini dana vjetar mijenja smjer na sjever. Temperatura zraka u Bosni između -2 i 2 stupnja. Temperatura zraka u Hercegovini između 3 i 7 stupnjeva.

U Bosni u srijedu oblačno sa slabim snijegom. Prognozira se između 2 i 7 centimetara novog snijega. U Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i -1, na jugu zemlje do 1, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -2 i 2, na jugu zemlje od 4 do 8 stupnjeva.

U četvrtak u Bosni veći dio dana oblačno vrijeme. Lokalno će pasti malo snijega prije podne. Od večernjih sati postepeno razvedravanje. U Hercegovini vedro. Vjetar u Bosni slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Jutarnja temperatura zraka većinom između -6 i -1, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -2 i 1, na jugu zemlje od 5 do 8 stupnjeva.

Foto: Pixabay/filinecek


 


Tagovi

Agroprognoza Prognoza Snijeg Susnježica Kiša Bura


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.