Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 06.12.2021. 14:30

Stižu jači jutarnji mrazevi, ali nema zime za ozimine

Ozimine posijane u optimalnim rokovima, zahvaljujući formiranom sniježnom pokrivaču, nastavit će nesmetan razvoj i postepeno ulaziti u period zimskog mirovanja.

Foto: Depositphotos/janka3147
  • 139
  • 34
  • 0

Prema prognostičkim kartama, početkom naredne sedmice prevladavat će promjenjive vremenske prilike, s kišom u Hercegovini, sjevernoj i sjeverozapadnoj Bosni, prognozira Federalni hidrometeorološki zavod. U centralnoj i istočnoj Bosni očekuje se susnježica i snijeg. S djelomičnom stabilizacijom, od utorka 07.12. osjetnije će zahladniti. 

Jači jutarnji mrazevi izgledni su u srijedu, kada se očekuju negativne temperature u gotovo cijeloj zemlji, s izuzetkom krajnjeg juga. U Hercegovini će biti od -2 do 3, na sjeveru Bosne od -6 do -2, u centralnoj i istočnoj Bosni od -8 do -5, na visoravnima zapadne, jugozapadne i istočne Bosne, moguće i do -10 °C.

Od četvrtka 09.12. padavine će biti intenzivnije u Hercegovini, Krajini, jugozapadnoj i centralnoj Bosni. U Posavini, Semberiji i istočnoj Bosni, očekuju se manje količine u odnosu na ostatak zemlje. 

S narednim vikendom, uz blago zatopljenje, jutarnje temperature zraka kretat će se od -2 do 0 u centralnoj i istočnoj Bosni, na sjeveru Bosne do 2 °C, u Hercegovini do 7 °C. Krajem sedmice, danju u Bosni maksimalne temperature do 6, u Hercegovini do 10, na krajnjem jugu do 12 °C.

Ozimine posijane u optimalnim rokovima, zahvaljujući formiranom sniježnom pokrivaču, nastavit će nesmetan razvoj i postepeno ulaziti u period zimskog mirovanja.

Dakle, u utorak u Bosni pretežno oblačno vrijeme. U centralnim i istočnim područjima u jutarnjim satima sa slabim snijegom. U Hercegovini postepeno razvedravanje. Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 1°C, na jugu zemlje do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između -1 i 4°C, na jugu zemlje do 9°C.

Sunčanije prije podne bit će u srijedu. Po kotlinama u centralnim i istočnim područjima dio prijepodneva sa niskom naoblakom. Postepeno naoblačenje u drugoj polovini dana koje će u noći na četvrtak usloviti kišu, na planinama snijeg. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. U noći na četvrtak jugo će jačati i očekuju se jaki udari vjetra. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -8 i -3°C, na jugu zemlje od -2 do 3°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 0 i 5°C, na jugu zemlje do 8°C.

U četvrtak u cijeloj zemlji oblačno sa kišom u nizinama, a u višim područjima će padati snijeg. Obilnije padavine se prognoziraju u Hercegovini, centralnim i istočnim područjima Bosne. U noći na petak snijeg i susnježica u Bosni bi mogli padati i u nizinama. Vjetar većinom umjerene jačine južnog smjera. U jutarnjim satima će biti jakih udara juga. U sjevernim područjima vjetar je slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 5°C, na jugu zemlje od 7 do 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 3 i 7°C, na jugu zemlje do 14°C.


Tagovi

Agro prognoza Snijeg Mraz Ozimine Temperatura


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.