Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 30.05.2022. 10:10

Stiže promjena vremena i temperature iznad prosjeka

Promjenjivo vrijeme pogodovat će intenziviranju aktivnosti biljnih bolesti i štetočina, čemu bi trebalo posvetiti pažnju i pravovremeno reagovati u slučaju potrebe

Foto: Depositphotos/Ale-ks
  • 101
  • 24
  • 0

Nakon nestabilnog i pljuskovitog vikenda, i danas postoji velika vjerovatnoća za lokalne padavine, mjestimično praćene grmljavinskim nevremenom. Pretežno oblačno i nestabilno vrijeme uz povremene i slabe lokalne pljuskove obilježit će početak ove sedmice. Od srijede, stabilno, sunčano i toplo bez padavina sve do 7. juna, kada se prognozira promjenljivo vrijeme sa malim izgledima za prolazno pogoršanje i slabije padavine. Ovakve vremenske prilike zadržaće se do kraja prognoznog perioda. 

Bolesti i štetočine

Temperaturni režim djelimično će se promijeniti. Prvih par dana biće malo svježije i minimalne jutarnje temperature zraka pretežno će se kretati od 7 do 11 u Bosni, u Hercegovini od 12 do 15 °C. Potom postepeno sve toplije, od sredine sedmice u cijeloj Bosni i Hercegovini sa jutarnjim temperaturama između 15 i 20 °C. Danju vruće, posvuda sa maksimalnim vrijednostima iznad 30 °C.

Promjenjivo vrijeme pogodovat će intenziviranju aktivnosti biljnih bolesti i štetočina, čemu bi trebalo posvetiti pažnju i pravovremeno reagovati u slučaju potrebe. U drugom dijelu sedmice preovladavaće povoljniji uslovi za rad na otvorenom.

Temperatura do 34°C 

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, sutra se u Bosni i Hercegovini očekuje umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. U drugoj polovini dana u većem dijelu zemlje se očekuju pljuskovi sa grmljavinom. Bez padavina na jugu. Vjetar slab većinom južnog smjera. U sjevernim područjima vjetar istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 27°C, na jugu do 29°C.

Prvog danas juna u Bosni umjerena naoblaka. U poslijepodnevnim satima sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom u centralnim i istočnim područjima. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab promjenljivog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15°C, na jugu zemlje do 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 28°C, na jugu zemlje do 32°C.

Od 4. juna očekuju se temperature više od prosjeka. Jutarnje u Bosni od 16 do 21, u Hercegovini od 18 do 23 °C. Danju u Bosni vrijednosti maksimalnih temperatura zraka kretaće se od 28 do 33, u Hercegovini od 29 do 34 °C.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Sunčano Toplo Kiša Pljuskovi


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.