Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 07.06.2021. 16:30

Stiže promjena: Kome će pogodovati vremenske prilike ove sedmice?

Od sredine sedmice slijedi intenzivnija promjena, sa izgledima za veće količine padavina, pri čemu se kulminacija pogoršanja očekuje u četvrtak 10. juna.

Foto: Depositphotos/@ DesignerTimi
  • 159
  • 112
  • 0

Juni je prijelomni mjesec između dvaju najljepših godišnjih doba: proljeća i ljeta. Zato ga, nekako se podrazumijeva, obilježava promjenjivo vrijeme. A takvo će u našoj zemlji biti i ove sedmice. 

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, naredne sedmice u Bosni i Hercegovini je izgledno promjenjivo vrijeme. Na samom početku sa kišom, potom par dana sa smjenama sunčanih i kišnih perioda te izraženijom nestabilnošću u Hercegovini i jugozapadnoj Bosni, prognozira Federalni hidrometeorološki zavod. 

Od sredine sedmice slijedi intenzivnija promjena, sa izgledima za veće količine padavina, pri čemu se kulminacija pogoršanja očekuje u četvrtak 10. juna, Sa danima vikenda također nestabilno, u subotu 12.06. sa većim izgledima za padavine.

Temperaturni režim djelimično će se promijeniti. Minimalne jutarnje temperature pretežno će biti između 12 i 16, na jugu do 19 °C, maksimalne dnevne u Bosni između 20 i 24, u Hercegovini do 27 °C i više. U danima sa jačim padavinama biće malo svježije.

Uz ovakve vremenske prilike poboljšaće se vodni bilans zemljišta, pri tome će kiša ometati provođenje aktuelnih poljskih radova.

Dakle, u utorak u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini umjerena naoblaka. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 16°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 28°C, na jugu zemlje do 30°C.

U BiH će u srijedu preovladavati sunčano uz umjerenu oblačnost. U drugoj polovini dana po Bosni prolazno može biti i pretežno oblačno vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 16°C, na jugu zemlje do 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 24 i 29°C, na jugu zemlje do 31°C.

U četvrtak u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U drugom dijelu dana širom Bosne su izgledni pljuskovi sa grmljavinom. U Hercegovini većinom sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U poslijepodnevnim satima pljuskovi su mogući na sjeveru Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 17°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 27°C, na jugu zemlje do 30°C.


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.