• Agro prognoza
  • 21.12.2018. 14:30

Stiže južina - hoće li otopiti snijeg?

Nakon vrlo niskih temperatura, uobičajenih za decembar, vjetrom južnog smjera stiže toplije vrijeme.

Foto: Pxhere
  • 161
  • 14
  • 0

Prvi je dan zime, a nama stižu više, za decembar neuobičajene temperature. Prema dugoročnoj prognozi, ovakvo vrijeme, s nešto nižim dnevnim temperaturama, do 8°C moglo bi se zadržati do kraja godine. 

U subotu u Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne oblačno sa slabom kišom prije podne. U većem dijelu Bosne umjereno do pretežno oblačno vrijeme i slaba kiša se očekuje tokom noći na nedjelju. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između 0 i 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 11°C.

U Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne u nedjelju oblačno oblačno. U većem dijelu Bosne oblačno prije podne sa slabom kišom u jutarnjim satima, a u drugoj polovini dana djelomično smanjenje oblačnosti. Vjetar slab južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 11°C.

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini se prije podne očekuje jače naoblačenje koje će u nizinama usloviti kišu. Snijeg se prognozira iznad 700 metara nadmorske visine. Prestanak padavina do kraja dana. Vjetar u jutarnjim satima slab južnog smjera. Sa dolaskom padavina vjetar mijenja smjer na sjever. Temperatura zraka većinom između 4 i 8°C, na jugu zemlje do 10 °C. U poslijepodnevnim satima temperatura zraka u opadanju.

U Bosni u utorak pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini pretežno sunčano. Više oblačnosti na sjeveru Hercegovine. Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Temperatura zraka većinom između -1 i 4°C. Na jugu zemlje jutarnja temperatura zraka između -2 i 3, a najviša dnevna od 4 do 8 °C.


Tagovi

Agro prognoza Prognoza Južina Oblačno Kiša Snijeg


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi