Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 19.10.2020. 15:40

Stabilno i sunčano vrijeme pogoduje radovima na otvorenom

Pred nama je nedjelja u kojoj će doći do stabilizacije vremena. Uglavnom će bti sunčanih i suhih intervala dok je mjestimično moguća mala do umjerena naoblaka od sredine sedmice.

Foto: Aleksa Jadžić
  • 92
  • 70
  • 0

Kako javljaju prognostičari, pred nama je nedjelja u kojoj će doći do stabilizacije vremena. Uglavnom će bti sunčanih i suhih intervala dok je mjestimično moguća mala do umjerena naoblaka od sredine sedmice. Jutra će biti svježa, sa maglom i slabim mrazom u Bosni. Jutarnje temperature kretati će se u intervalu od 1 do 4°C dok će na jugu zemlje biti toplije, do 10°C. Za dnevni maksimum prognoziraju se vrijednosti od oko 15 stupnjeva, na jugu do 22°C.

Do kraja nedjelje moguć je porast oblačnosti, praćene padavinama. Takođe, ove dane treba iskoristiti za radove na otvorenom polju. Vrijeme će pogodovati berbi preostalih voćnih vrsta i sjetvi ozimog žita u optimalnim agrotehničkim rokovima do kraja ovog mjeseca, što za posljedicu ima bolje ukorjenjavanje i kvaliteno bokorenje u predstojećem periodu. 

U toku današnjeg dana preovladavale su sunčane vremenske prilike, a u prije podnevnim satima po kotlinama Bosne zabilježena je i pojava magle. Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, izmjerene dnevne temperature kretale su se u intervalu od -1°C na Bjelašnici pa do 19°C u Trebinju. 

Tokom sutrašnjeg dana preovladavati će sunčani intervali. U Bosni će i dalje u prije podnevnim satima biti magle i niske naoblake po kotlinama i riječnim tokovima. Duvati će slab vjetar, promjenljivog pravca. Jutro svježe, sa svega par stupnjeva iznad nule dok će u toku dana biti toplije, maksimalna dnevna očekuje se da bude do 19, na jugu BiH do 21°C.

I sredinom nedjelje zadržava se isti trend, sa istim temperaturnim vrijednostima i maglom. Očekuje se da maksimalna dnevna u srijedu dosegne 23 stupnja. 

Slično vrijeme zadržati će se i krajem sedmice. U četvrtak ujutru biće niske naoblake u Bosni, sa nešto većim temperaturama, od 5 do 11°C dok će se maksimalna dnevna kretati u intervalu od 18 do 24 °C.


Tagovi

Stabilizacija vremena Porast oblačnosti Jutarnje temperature Dnevni maksimum Pojava magle Padavine Slab vjetar Niska naoblaka


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.