Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 28.05.2018. 07:30

Stabilizira se vrijeme, lokalni pljuskovi neizbježni, temperature rastu

Sunčano i stabilno vrijeme prevladavat će tokom ove sedmice uz, ipak, povremene padavine i pljuskove. Ovakve vremenske prilike pogodovat će aktuelnim usjevima i nesmetanom provođenju poljskih radova.

Foto: Bigstockphoto/yuris010
  • 1.048
  • 62
  • 0

Ove će sedmice u Bosni i Hercegovini prevladavati sunčano i stabilnije vrijeme, uz dodatni porast jutarnjih i dnevnih temperaturnih vrijednosti. Povremeno povećana naoblaka i padavine, pretežno u vidu poslijepodnevnih pljuskova mjestimično praćenih grmljavinom, bit će učestaliji u prvih par dana, nakon čega će od srijede 30.05. uslijediti dodatna stabilizacija uz duže sunčane periode tokom dana, prognozira Federalni hidrometeorološki zavod. 

Pri tome će, do kraja sedmice, na jugu zemlje postojati nešto veća mogućnost za povremene lokalne pljuskove. Temperature će postepeno rasti, minimalne jutarnje pretežno će biti između 10 i 16 °C, na jugu do 19 °C. Maksimalne dnevne u unutrašnjosti će dostizati 19 do 25 °C, na jugu do 30 °C mjestimično i koji °C iznad. 

Na izmaku sedmice pred nama izgledno je kratkotrajno pogoršanje praćeno padavinama, uz temperature koje se neće značajnije promijeniti. Ovakve vremenske prilike pogodovat će aktuelnim usjevima i nesmetanom provođenju poljskih radova.

U ponedjeljak će u Hercegovini biti pretežno sunčano. U Bosni sunčanije prije podne, s tim što će u jutarnjim satima biti dosta niske naoblake po kotlinama. U drugoj polovini dana se prognozira razvoj konvektivne oblačnosti koji će u poslijepodnevnim i večernjim satima usloviti lokalne pljuskove i grmljavinu. Pljuskovi će lokalno biti i obilni. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 10 i 16°C, na jugu zemlje od 16 do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 23 i 29°C, na jugu zemlje do 32°C.

U BiH će u utorak prevladavati sunčano sa umjerenom naoblakom. U drugoj polovini dana se prognozira jači razvoj oblačnosti koji će usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu. Pljuskovi će lokalno biti i obilni. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 10 i 16°C, na jugu zemlje od 16 do 21°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 23 i 29°C, na jugu zemlje do 32°C.

U srijedu prije podne pretežno sunčano. Po kotlinama u Bosni u jutarnjim satima će biti dosta niske naoblake. U drugoj polovini dana u većem dijelu zemlje su izgledni lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 10 i 16°C, na jugu zemlje od 16 do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 23 i 29°C, na jugu zemlje do 31°C.

Više sunčanog vremena prije podne u četvrtak. U drugoj polovini dana se prognozira jači razvoj oblačnosti koji će usloviti lokalne pljuskove i grmljavinu. Pljuskovi će lokalno biti i obilni. Vjetar slab do umjerene jačine sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 11 i 17°C, na jugu zemlje od 16 do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 24 i 30°C.


 


Tagovi

Agro prognoza Prognoza Sunčano Radovi Pljuskovi Temperatura Stabilizacija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.