Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 21.02.2022. 10:00

Šta kažu meteorolozi - kada stiže stabilizacija vremena?

Veće količine padavina prognoziraju se u Bosni i na sjeveru Hercegovine, manje u dolini Neretve i na jugu. S odmicanjem fronte ka jugoistoku, od srijede do kraja sedmice očekuje se stabilno i sunčanije vrijeme

Foto: Depositphotos/Tinieder
  • 160
  • 31
  • 0

Prema aktuelnim sinoptičkim kartama i naredne sedmice izgledne su neuobičajeno tople vremenske prilike za ovaj dio godine. Kratkotrajno prolazno pogoršanje očekuje se danas i sutra. U nizinama je moguća kiša, u područjima iznad 600 metara susnježica i snijeg. 

Veće količine padavina prognoziraju se u Bosni i na sjeveru Hercegovine, manje u dolini Neretve i na jugu. S odmicanjem fronte ka jugoistoku, od srijede do kraja sedmice očekuje se stabilno i sunčanije vrijeme, uz postepeni porast temperatura zraka koje će do narednog vikenda ponovo biti iznad prosječnih vrijednosti.

Minimalne jutarnje kretat će se od -4 do 2 u unutrašnjosti zemlje, na jugu do 6, dnevna od 2 do 8, na jugu do 11°C. Nakon prolaska pogoršanja i vedrijih noći, moguća su malo hladnija jutra. Maksimalne dnevne vrijednosti dostizat će pretežno između 4 i 8 u Bosni, u Hercegovini do 10°C. 

Toplije od srijede

Od sredine sedmice do narednog vikenda postepeno toplije i maksimalne temperature zraka će, u većem dijelu zemlje, biti između 8 i 12, u Posavini, Semberiji i dolini Neretve između 12 i 15 °C.

Prognozirane padavine djelimično će popraviti vodni bilans. Stabilnije vrijeme, u drugom dijelu sedmice će omogućiti nesmetan nastavak radova na otvorenom.

Trodnevna prognoza

Sutra u Bosni djelomično vedro, u Hercegovini sredinom dana razvedravanje. U jutarnjim satima u centralnim i istočnim područjima slaba susnježica ili snijeg, na jugu kiša. Tokom dana rijetko u Bosni može pasti slaba kratkotrajna kiša. Vjetar većinom umjerene jačine sjevernog smjera. Povremeno s jakim udarima. U Hercegovini i jugozapadu Bosne jaka bura. 
Jutarnja temperatura većinom između 0 i 4, na jugu do 8, a najviša dnevna između 4 i 9, na jugu do 12 stepeni.

Umjereno do pretežno oblačno vrijeme očekuje se u srijedu u Bosni, gdje lokalno može padati kratkotrajna kiša prije podne i sredinom dana. U Hercegovini sunčanije uz malu do umjerenu naoblaku. Vjetar većinom slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Povremeno može biti i jakih udara vjetra. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura. Najviša dnevna temperatura između 5 i 10, na jugu zemlje do 15 stepeni.

U četvrtak Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab, u Bosni istočnog i jugoistočnog smjera. U Hercegovini vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 1, na jugu zemlje do 5, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 11, na jugu zemlje do 13 stepeni.


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.