Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 08.12.2022. 10:30

Spremite voćnjake, stiže snijeg!

Početne faze razvoja ozimih usjeva će proticati u optimalnim agrometeorološkim uslovima što će usjevima koristiti da se dobro pripreme za predstojeći period mirovanja.

Foto: Depositphotos/Rafinade
  • 97
  • 15
  • 0

U dosadašnjem dijelu jeseni ukupni agrometeorološki uslovi, uključujući i temperature zemljišta, bili su uglavnom povoljni za obavljanje poljoprivrednih radova na otvorenom, kao i za završetak sjetve pšenice, te početne faze razvoja posijanih ozimih kultura.

Dospjela padavine u proteklih desetak dana dobro su došle da se popravi stanje vlage kako u površinskom, tako i u dubljim slojevima zemljišta.

Mrežasta pjegavosti ječma  

Početne faze razvoja ozimih usjeva će proticati u optimalnim agrometeorološkim uslovima što će usjevima koristiti da se dobro pripreme za predstojeći period mirovanja. Na pojedinim lokalitetima pod usjevima ozimog ječma registrovano je prisustvo mrežaste pjegavosti ječma (Pyrenophora teres), dok u usjevima ozime pšenice nije uočeno prisustvo simptoma bolesti. 

Kod mrežaste pjegavosti na listu nastaju tamnosmeđe pruge, paralelne s ivicom, a između lista nastaju poprečne nekroze, što daje mrežast izgled napadnutom dijelu biljke.

Mrežasta forma počinje u vidu sitnih nektoričnih crtica i pjegica. One se kasnije šire i zauzimaju veću lisnu površinu. Oko pjega se stvara svjetlozelena aureola od prosvijetljenog tkiva. Bolest može zahvatiti i sjeme, te da se na taj način održi u usjevu.

Spremite voćnjake, stiže snijeg

U ovom dijelu godine vrijeme je za radove u voćnjaku koji će pripremiti biljku za nastupajući period zimskog mirovanja (uklanjanje polomljenih i oštećenih grana, trulih plodova), kao i jesenje prskanje bakarnim preparatima radi smanjenja infekcionog potencijala prouzrokovača biljnih bolesti. Mladi zasadi su osjetljivi na štete koje izazivaju glodari, naročito zečevi.

Objavljena sezonska prognoza - kakva će biti zima u BiH?

U narednim danima potrebno je pregledati parcele pod ozimim žitima, jer se tokom jeseni poljski miševi hrane tek posijanim sjemenom, navodi se u Agrobiltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS.

Krajem ove sedmice uz pad temperature zraka u većini krajeva očekuje se susnježica i snijeg.


Tagovi

Agroprognoza Snijeg Vlažnost tla Mrežasta pjegavosti ječma


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.