Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 14.05.2018. 16:30

Smjena sunčanih i kišnih perioda - adekvatno zaštitite bilje

Nastavlja se nestabilno vrijeme uz povećanu naoblaku, povremene padavine i znatan pad temperature.

Foto: Pixabay/Bairyna
  • 361
  • 21
  • 0

Ove se sedmice u Bosni i Hercegovini očekuje nestabilno vrijeme, uz povećanu naoblaku i povremene padavine koje će pretežno biti u vidu pljuskova, ponegdje praćenih grmljavinom. Prognozirane dnevne količine padavina dostizat će od 5 do 10 mm u centralnim dijelovima i na istoku, u Hercegovini i Krajini od 10 do 15 mm, mjestimično iznad 20 mm. Temperaturni režim djelimično će se promjeniti. 

Minimalne jutarnje temperature početkom sedmice malo će opasti i kretat će se između 6 i 8 °C u unutrašnjosti, na sjeveru zemlje i u Hercegovini do 11°C, maksimalne dnevne od 12 do 14°C u unutrašnjosti, na jugu i u Posavini do 15 do 17°C. 

Djelimična stabilizacija izgledna je u dane vikenda, mada se još uvijek ne može u potpunosti isključiti mogućnost grmljavinskog nevremena. Ovakve vremenske prilike dosta su povoljne za rast i razvoj aktuelnih poljoprivrednih kultura, ali će uveliko ometati provođenje radova na otvorenom. Stalne smjene sunčanih i kišnih perioda povećavaju opasnost od pojave biljnih bolesti i štetnika, stoga treba provoditi adekvatne mjere zaštite. 

U utorak se u Bosni i Hercegovini prognozira pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. Obilniji pljuskovi su mogući u Hercegovini u ranim jutranjim satima i od večernjih sati prema kraju dana. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 8 i 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 17 i 23°C.

Pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom prevladavat će u srijedu. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 10°C, na jugu zemlje do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 17 i 23°C.

U četvrtak se u BiH se nastavlja period nestabilnog vremena. U većem dijelu zemlje se prognoziraju pljuskovi i grmljavina. Lokalno će pljuskovi biti i obilni. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 6 i 10°C, na jugu zemlje do 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 19 i 25°C.

Sunčanije prijepodne u petak, u čitavoj BiH. U drugoj polovini dana se prognozira jači razvoj oblačnosti koji će usloviti pljuskove i grmljavinu. Vjetar slab do umjeren jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 7 i 11°C, na jugu zemlje do 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 18 i 24°C.


Tagovi

Agro prognoza Prognoza Pljuskovi Grmljavina Biljne bolesti Štetočine


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.