Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 16.04.2018. 16:30

Smjena pljuskova i sunčanog razdoblja - očekujte razvoj biljnih bolesti i više štetočina

Sa približavanjem vikenda prevladavat će povoljniji uslovi za radove na otvorenom.

Foto: Pixabay/enverde
  • 174
  • 11
  • 0

Nastavlja se promjenjivo i nestabilno vrijeme koje će u narednim danima u većini zemlje donijeti pljuskove i pad temperature. 

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, do sredine naredne sedmice u Bosni i Hercegovini se očekuje promjenjivo i nestabilno vrijeme, sa uobičajenim temperaturama za ovaj dio godine. Od ponedjeljka 16.04. do četvrtka 19.04. moguće su svakodnevne, povremene, pljuskovite padavine, koje će u centralnoj Bosni i većem dijelu Hercegovine biti učestalije i obilnije u odnosu na ostatak zemlje. 

Jutarnje temperature kretat će se od 8 do 14 u unutrašnjosti, na jugu do 17 °C, maksimalne dnevne od 16 do 22, na jugu do 25 °C. Od sredine sedmice danju će malo osvježiti, maksimalne temperaturne vrijednosti dostizat će do 22 °C. U narednom periodu nema opasnosti od pojave mraza. Smjene sunčanijih i kišnih perioda pogodovat će pojavi i razvoju biljnih bolesti i štetočina. Sa približavanjem vikenda prevladavat će povoljniji uslovi za radove na otvorenom.

U utorak, prije podne slabija kiša je izgledna u Krajini i sjevernim područjima Bosne. U drugoj polovini dana kiša i pljuskovi se prognoziraju za veći dio zemlje. Jači pljuskovi u Bosni. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između 8 i 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 16 i 22°C, na jugu zemlje do 24°C.

U Bosni u srijedu pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom u jutarnjim satima. U Hercegovini više oblačnosti prije podne. Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine sjevernog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 8 i 12°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 15 i 19°C, na jugu zemlje od 23 do 26°C.

U četvrtak u BiH sunčano sa malom do umjerenom naoblakom. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 5 i 9°C, na jugu zemlje od 10 do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 18 i 23°C, na jugu zemlje od 24 do 27°C.

U petak u Hercegovini sunčano, u Bosni umjerena naoblaka. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 5 i 9°C, na jugu zemlje od 10 do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 16 i 21°C, na jugu zemlje od 22 do 25°C.


 


Tagovi

Agro prognoza Prognoza Pljuskovi Padavine Štetočine Razvoj bolesti


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...