Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • vremenska prognoza
  • 24.05.2021. 16:15

Smjena kiše i sunca pogoduje razvoju bolesti, obilazite redovno usjeve!

Uslijed najavljenih padavina, stanje zemljišne vlage biće na zadovljavajućem nivou. Može povremeno dolaziti do kraćih prekida radova na otvorenom polju.

Foto: Renata Prusina
  • 80
  • 5
  • 0

Prema najavama prognostičara, poslije sunčanog vikenda možemo očekivati na početku sedmice da i dalje bude toplo, ali sa mogućim padavinama i pljuskovima, koji će biti izraženi u središnjoj Bosni i sjevernoj Hercegovini. Jutro će biti prijatno, sa temperaturom i do 16°C, na jugu i do 19°C dok će dnevni maksimum dosezati 25, u Hercegovini do 30 stepeni. 

Kako se budemo bližili danima vikenda, moguće je prolazno pogoršanje vremena, ali sa manjim porastom temperatura i više padavina na jugu BiH. Nakon toga slijedi kratkotrajni stabilniji period, a zatim ponovo krajem nedjelje pogoršanje sa kišom i nešto svježije. Najviša dnevna pri tom neće prelaziti 20°C.

Uslijed najavljenih padavina, stanje zemljišne vlage biće na zadovljavajućem nivou. Može povremeno dolaziti do kraćih prekida radova na otvorenom polju, a česte smjene kiše i sunčanih intervala, pogodovaće pojavi i širenju biljnih bolesti i raznih štetočina pa se poljoprivrednicima savjetuje da po potrebi pravovremeno reaguju. 

Danas je u našoj zemlji preovladavala umjerena naoblaka. Prema Federalnom hidormeteorološkom zavodu, izmjerene dnevne temperature kretale su se u rasponu od 13 stepeni na Bjelašnici pa do 31°C u Stocu. 

I tokom sutrašnjeg dana zadržava se isti trend, s tim što je manje oblaka najavljeno u južnim, jugozapadnim i istočnim dijelovima zemlje. U poslije podnevnim satima dolazi do porasta oblačnosti u sjevernoj Bosni koja će uzrokovati lokalne pljuskove. Duvati će i sab vjetar, sa zapada. Jutro će biti prijatno, sa 18°C dok će dnevni maskimum u utorak dosegnuti i 29 stepeni. 

Sredinom sedmice preovladavati će oblačne prilike, s tim što će se tokom dana razvedriti. Najviša dnevna temperatura u srijedu prognozira se da bude do 24 stepena, na jugu zemlje do 29°C. 

Slično vrijeme zadržava se i krajem sedmice. Nešto manje oblačnosti i više sunca najavljuje se u četvrtak, za Hercegovinu dok će u Bosni porast oblačnosti kako se budemo bližili večernjim satima, stvoriti uslove za kišu. Ujutru će biti proljećnih 16°C, na jugu BiH do 18, a dnevni maksimum ide do 26 stepeni. 


Tagovi

Nestabilno vrijeme Kiša Razvedravanje Dnevni maksimum Porast temperatura Pogoršanje vremena Slab vjetar


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.