Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 08.04.2024. 10:40

Slijede nam natprosječno topli dani - ima li opasnosti od pojave mraza?

U ponedjeljak i utorak, 8. i 9. aprila sa izuzetno visokim temperaturama, širom Bosne i Hercegovine maksimalne dnevne vrijednosti biće između 25 i 30 °C

Foto: Depositphotos/aleksask
  • 7.224
  • 543
  • 0

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, tokom naredne sedmice zadržaće se stabilne i sunčane vremenske prilike, bez padavina i uz natprosječnu toplinu za ovaj period godine, prognozira Federalni hidrometeorološki zavod.  

Navode kako je od srijede 10. aprila moguće par dana sa povećanom naoblakom i malom vjerovatnoćom za kratkotrajne padavine lokalnog karaktera.

Neuobičajeno toplo

Temperaturni režim djelimično će se izmijeniti. Početkom sedmice pred nama i dalje će biti neuobičajeno toplo. 

U ponedjeljak i utorak, 8. i 9. aprila sa izuzetno visokim temperaturama, širom Bosne i Hercegovine maksimalne dnevne vrijednosti biće između 25 i 30 °C. Potom, sa slabije izraženom promjenom i blagim padom temperatura, koje će i dalje zadržati visoke vrijednosti za prvi dio mjeseca aprila. 

Za naredni vikend slično kao i početkom sedmice, sa maksimalnim dnevnim temperaturama iznad 25 °C.

Nema opasnosti od mraza

U narednom periodu nema opasnosti od pojave mraza, tvrde prognostičari. Preovladavaće povoljne prilike za radove na otvorenom i nastavak proljetne sjetve, pri tome bi nedostatak padavina mogao predstavljati problem, upozoravaju. 

Gledajući temperaturtu tla, ona je u dijelovima zemlje oko 10°C pa i više. Naime, za poljoprivrednu proizvodnju bitno je poznavanje temperatura zemljišta u vegetacionom periodu jer ona utiče na porast i razviće nadzemnih dijelova biljke te rast i apsorpcionu moć korijena. Temperatura oraničnog sloja zemljišta je jedan od najboljih pokazatelja spremnosti zemljišta za sjetvu. Informacije o temperaturi tla pratite na ovom linku.  


Tagovi

Agro prognoza Natrposječno toplo Proljetna sjetva Federalni hidrometeorološki zavod Neuobičajeno toplo Temepratura


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.