Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 15.07.2019. 16:30

Razlike u jutarnjoj i dnevnoj temperaturi velike, a stiže još padavina

Smjene sunčanih i kišnih perioda stvaraju povoljne uslove za nastanak i širenje biljnih bolesti. Nestabilne vremenske prilike u drugom dijelu sedmice, usporavat će i povremeno prekidati aktuelne žetvene radove, a padavine bi mogle loše uticati i na kvalitet zrna pšenice.

Foto: Pixbay/3centista
  • 125
  • 28
  • 0

Prema kartama prognostičkih modela, do sredine naredne sedmice očekuje se stabilnije vrijeme, sa malim izgledima za padavine. Uz smjene sunčanih i oblačnih perioda, temperature će biti neuobičajeno niske za ovaj dio godine, naročito u jutarnjim satima. 

Od četvrtka 18.07. moguće su povremene pljuskovite padavine, neravnomjerno raspoređene i ne suviše jakog intenziteta. Također će porasti i vjerovatnost za grmljavinske nepogode. 

Minimalne jutarnje temperature kretat će se između 9 i 13 °C u Bosni, u Hercegovini od 14 do 17 °C. U centralnoj Bosni bit će svježije u odnosu na ostatak zemlje, u Hercegovini sunčanije. Maksimalne dnevne vrijednosti dostizat će između 21 i 24 °C u unutrašnjosti i na sjeveru, na jugu do 28 °C. Za naredni vikend se očekuje dodatno zatopljenje, uz porast jutarnjih vrijednosti koje će posvuda biti iznad 16°C, a maksimalne dnevne temperature dostizat će između 25 i 30 °C u cijeloj zemlji, na jugu i 2-3 °C iznad toga.

Usljed padavina, u većem dijelu zemlje preovladavaju normalni uslovi vlažnosti. Pri tome, smjene sunčanih i kišnih perioda stvaraju povoljne uslove za nastanak i širenje biljnih bolesti. Nestabilne vremenske prilike u drugom dijelu sedmice, usporavat će i povremeno prekidati aktuelne žetvene radove, a padavine bi mogle loše uticati i na kvalitet zrna pšenice

Povrće nakon kiše se razboljeva - kako ga oporaviti na prirodan način

U utorak će preovladavati sunčano uz umjerenu oblačnost. Više oblačnosti se prognozira na jugu i istoku Hercegovine i istoku Bosne. Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 28°C, na jugu do 30°C.

U Hercegovini u srijedu sunčano. U Bosni sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15°C, na jugu zemlje do 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29°C, na jugu do 31°C.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini će preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U poslijepodnevnim satima lokalni pljuskovi su mogući na području Krajine, sjeverne i centralne Bosne. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 31°C.

U Bosni i Hercegovini u petak sunčanije prije podne. U poslijepodnevnim satima lokalni pljuskovi i grmljavina su mogući širom zemlje. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 30°C, na jugu do 32°C.


Tagovi

Agro prognoza Kiša Grmljavina Padavine Pljuskovi Biljne bolesti Štetočine


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.