Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 23.10.2023. 10:30

Prognoza će obradovati poljoprivrednike: Stižu padavine!

Prispjele padavine će popraviti vodni bilans, što bi uz visoke temperature i toplije zemljište, trebalo optimizirati agrotehničke uslove za klijanje i nicanje posijanih ozimina.

Foto: Karolina Rastija
  • 63
  • 4
  • 0

Proteklih dana svjedočili smo neuobičajnim vremenskim pojavama kada su u pitanju temperature zraka. Oboreni su i pojedini rekordi za najtoplije oktobarske dane (srednja temperatura). Kako navode meteorolozi iz BH Meteo prema trenutnom stanju ovogodišnji oktobar korača ka tome da bude i najtopliji u našim krajevima od kako se vrše mjerenja. Sa 26,4 stepena Celzijusa, 20. oktobar zvanično je najtopliji dan u oktobru u Banja Luci od kako se vrše mjerenja. Što se tiče vremena do kraja mjeseca, toplina se nastavlja.

"Temperature ostaju iznad prosjeka za ovo doba godine uz česte južine, odnosno dominantna južna visinska strujanja. Uz južinu pristizaće nam i dosta vlažnog vazduha sa mediterana što znači nastavak promjenjivog vremena uz povremene padavine. Kiša i lokalno pljuskovi sa grmljavinom uz izmjenu sa sunčanim i suhim periodima krojiće vremenske prilike do kraja mjeseca. U takvim okolnostima najviše padavina a i tmurnog vremena očekuje navjetrenu stranu Dinarida, pojas Hercegovine i zapadne Bosne", naveli su iz BH meteo. 

Kiša slabijeg intenziteta moguća je u unutrašnjosti Bosne i Hercegovine, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), dodavši kako će pri tome posvuda i dalje biti vjetrovito, uz povremeno jače južno strujanje i natprosječnu toplinu tokom dana. 

Povoljniji uslovi za sjetvu

Prema raspoloživim prognostičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju FHMZ, od srijede, 25. oktobra, pa do kraja sedmice slijedi period promjenljivog vremena, sa svakodnevnim, neravnomjerno raspoređenim padavinama, koje će u Hercegovini, zapadnoj i jugozapadnoj Bosni biti obilnije u odnosu na centralnu, istočnu Bosnu i Posavinu. 
Početak vikenda, subota, 28. oktobra, za sada je s najmanjom vjerovatnoćom za padavine.

Temperaturni režim neće se značajnije promijeniti tokom sedmice. Strujanje toplijeg zraka uslovit će neuobičajeno visoke temperature za ovaj dio godine. Minimalne vrijednosti kretat će se u rasponu od 8 do 12 u unutrašnjosti, na jugu Hercegovine i sjeveroistoku Bosne od 14 do 16 °C, maksimalne dnevne od 15 do 19 u centralnim područjima, u Hercegovini i na sjeveru Bosne od 18 do 23 °C.

U narednom periodu, uz povremene prekide, nastavit će se jesenja sjetva. Pri tome će prispjele padavine popraviti vodni bilans, što bi uz visoke temperature i toplije zemljište, trebalo optimizirati agrotehničke uslove za klijanje i nicanje posijanih ozimina.

Prognoza po danima

Umjereno do pretežno oblačno vrijeme će biti u utorak, 24. oktobra. Kiša se očekuje tokom noći. Vjetar slab do umjeren južni i jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 18, a dnevna od 18 do 24, u Hercegovini i na sjeveroistoku Bosne do 26 °C.

Kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom očekuju se u srijedu, 25. oktobra.  Poslije podne u većem dijelu Bosne prestanak padavina. Intenzivnije padavine u Hercegovini i na juguzapadu Bosne. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 18, a dnevna od 16 do 22, na sjeveroistoku Bosne do 24 °C.

U četvrtak, 26. oktobra, pretežno oblačno sa lokalnim pljuskovima u Hercegovini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne. U ranim jutarnjim satima pljuskovi su mogući u centralnoj i istočnoj Bosni. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 18, a dnevna od 16 do 22 °C.

Pretežno oblačno vrijema sa kišom i lokalnim pljuskovima obilježit će i posljednji radni dan ove sedmice, u petak, 27. oktobra. Vjetar slab do umjeren, prije podne na momente i jak, južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 13 do 19, a dnevna od 16 do 22 °C.


Tagovi

Agroprognoza Prognoza vremena Kiša Lokalni pljuskovi Jesenja sjetva Vodni bilans


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Cijene žitarica pale su na najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca, a razlog tomu je izvješće Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA). Cijena pšenice, koja je trenutno 215 Eura po toni, pala je već u petak navečer nakon što... Više [+]