Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrobilten
  • 08.03.2023. 10:30

Pregled usjeva: Zalihe vlage dobre, aktivne biljne štetočine

Zahvaljujući dospjelim padavinama iz prethodnog perioda, zaliha vlage u zemljištu je dobra, što je značajno za početak narednog vegetacionog perioda

Foto: Vedran Stapić
  • 67
  • 30
  • 0

Temperature zemljišta u zoni korijenovog sistema ozimih usjeva se kreću oko prosječnih vrijednosti, tako da, za sada, nisu ispunjeni uslovi za pokretanje vegetacije. Posljednje snježne padavine i pad temperature vazduha, usporili su intenzivnije pokretanje vegetacije do sredine marta, navedeno je u Agrobiltenu RHMZ.

Vremenske prilike protekloj sedmici odgovarale su svim prezimljujućim poljoprivrednim kulturama te usporili obavljanje predviđenih poljskih radova, kao što su: rezidba, đubrenje, obrada zemljišta, prihranjivanje ozimih usjeva, zimsko prskanje i zaštita u voćnjacima i vinogradima, kao i druge aktuelne poljoprivredne radove.

Zahvaljujući dospjelim padavinama iz prethodnog perioda, zaliha vlage u zemljištu je dobra, što je značajno za početak narednog vegetacionog perioda. Povoljni uslovi u prethodnom periodu doveli su do povećanja biljnih štetočina, kao što su: mala repičina pipa u usjevima uljane repice, a što se tiče voćarskih kultura kod kruške primijećen je imago obične kruškine buhe i položena jaja.

Stručnjaci savjetuju: Pšenicu zaštititi iako nema znakova bolesti

Od biljnih bolesti na usjevima pšenice registrovano je prisustvo simptoma sive pjegavosti lista pšenice, pepelnice žita i lisne hrđe, dok na usjevima ozimog ječma ima simptoma pepelnice žita i mrežaste pjegavosti lista ječma. Prema prognozi RHMZ-a, u narednim danima preovladavat će promjenljivo oblačno i nestabilno s povremenom i mjestimičnom kišom. Tokom sedmice u Hercegovini se očekuje češća pojava kiše.


Tagovi

Agroprognoza Agrobilten Vlaga zemljišta Biljne štetočine Vegetacija


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.