Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 03.07.2023. 11:00

Požurite sa žetvom: Pljuskovi praćeni grmljavinom brzo stižu

Narednih sedam dana temperaturni režim neće se osjetnije mijenjati, bez obzira na povremeno izraženiju nestabilnost.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 222
  • 21
  • 0

Ako ste pomislili da je kiša u prethodnom periodu "rekla svoje", grdno ste se prevarili jer se već danas u poslijepodnevnim satima lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom očekuju na području Krajine, centralnim i sjevernim područjima Bosne. Za regije Bihaća, Banjaluke i Prijedora na snazi je žuti meteoalarm. 

"Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće", navedeno je na stranici FHMZ-a.

Prema dostupnim sinoptičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, do narednog vikenda se u Bosni i Hercegovini očekuje promjenljivo vrijeme, sa vjerovatnoćom za lokalne pljuskove, mjestimično praćene i grmljavinskim nevremenom.

Radite za vikend

Sutra, 4. jula, padavine su izgledne širom zemlje, osim na jugu, a slično vrijeme zadržaće se i dan kasnije, uz izraženiju mogućnost poslijepodnevnih pljuskova u Bosni. Od četvrtka, 6. jula, uz postepeno smirivanje vremenskih prilika, u Bosni i dalje uz manju vjerovatnoću za kišu, a dodatna stabilizacija izgledna je u dane vikenda.

Narednih sedam dana temperaturni režim neće se osjetnije mijenjati, bez obzira na povremeno izraženiju nestabilnost. Minimalne jutarnje vrijednosti kretaće se u rasponu od 13 do 18 u unutrašnjosti, na jugu do 23 °C. Maksimalne dnevne u rasponu od 24 do 28 u većem dijelu zemlje, na jugu do 33 °C, sredinom sedmice najtoplije.

U dane vikenda, usljed stabilizacije i vedrijih noći, jutarnje temperature će biti nešto niže. U unutrašnjosti od 9 do 13 °C, na sjeveru Bosne, u Posavini i Semberiji, u dolini Neretve i na krajnjem jugu do 17 °C. Danju bez većih promjena.

Uz prognozirane vremenske prilike i mjestimično nepovoljne uslove za rad na otvorenom, planirana žetva pšenice i ječma povremeno će se prekidati.

Prognoza po danima

U utorak u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini većinom mala do umjerena oblačnost. Širom zemlje se očekuju lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Bez padavina na jugu. Vjetar slab, u Bosni sjevernog smjera, a u Hercegovini jugo. Jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18, na jugu zemlje do 22, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29, na jugu zemlje do 33 stepena.

U srijedu, 5. jula, u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčano prije podne. Od sredine dana prema večernjim satima širom zemlje su mogući lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19, na jugu zemlje do 24, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29, na jugu zemlje do 32 stepena.

U četvrtak, 6. jula, Bosni umjereno do pretežno oblačno i dalje nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 19, na jugu zemlje do 24, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 30, na jugu zemlje do 33 stepena.


Tagovi

Agroprognoza Kiša Padavine Pljuskovi Grmljavina FHMZ


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.