Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 06.11.2023. 12:00

Povratak kalendaru: Temperatura ove sedmice pada do nule

Sa prispjelim padavinama, ozimine posijane u optimalnim rokovima imat će povoljnije uslove za nicanje i početne faze razvoja.

Foto: Depositphotos/007filip
  • 110
  • 15
  • 0

Nakon vikenda koji je obilježilo dosta nestabilno vrijeme sa olujnim vjetrovima, danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano uz umjerenu oblačnost. Udari vjetra mogući su u višim područjima banjalučke i višegradske regije, za koje je do ponoći na snazi žuti meteoalarm. Vjetar će dosezati brzinu do 60 kilometara na sat. 

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, do sredine ove sedmice zadržat će se promjenjivo vrijeme, uz povećanu naoblaku i povremene slabije padavine. Sa poslijepodnevnim satima u srijedu, fronta će odmaći dalje ka jugoistoku i u četvrtak, 9. novembra izgledne su stabilnije vremenske prilike, potom u petak ponovo prolazno pogoršanje, sa više padavina u Hercegovini i istočnoj Bosni. Za vikend postepena stabilizacija.

Povoljniji uslovi za ozimine

Temperaturni režim djelimično će se promijeniti. Početkom sedmice minimalne jutarnje vrijednosti kretat će se od 5 do 9 u unutrašnjosti, u Hercegovini i na sjeveru Bosne od 9 do 12 °C. Maksimalne dnevne od 12 do 16 u većem dijelu zemlje, na krajnjem jugu i u Posavini do 20 °C. Od četvrtka osjetno hladnija jutra i temperature u skladu sa kalendarom. Minimalne vrijednosti između 0 i 4, na jugu do 6 °C, uz postepeni, blagi porast do kraja sedmice. Danju također hladnije, naročito za vikend, ovisno o povećanoj oblačnosti ili dužem zadržavanju magle, maksimalne dnevne temperature od 6 do 10 u Bosni, u Hercegovini do 12 °C.

U narednom periodu još uvijek nema veće opasnosti od pojave mraza, izuzev na planinama i visoravnima centralne, istočne i jugozapadne Bosne, gdje postoji vjerovatnoća za kratkotrajne, jutarnje, negativne temperature zraka pri tlu, osobito drugog dana vikenda.

Sa prispjelim padavinama, ozimine posijane u optimalnim rokovima imat će povoljnije uslove za nicanje i početne faze razvoja, a planirani radovi na otvorenom, uz prognozirane vremenske prilike i nakon prosušivanja zemljišta, većim dijelom sedmice provodit će se nesmetano.

Prognoza po danima

 

Pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima očekuje se sutra, 7. novembra. Slabije padavine moguće su prije podne. Većina kiše se očekuje u poslijepodnevnim i večernjim satima. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. 

U srijedu, 8. novembra, u Bosni i Hercegovini djelomično vedro. Prije podne sa kišom u Hercegovini, centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Vjetar slab promjenljivog smjera. 

Sunčano uz umjerenu oblačnost očekuje se u četvrtak, 9. novembra. Po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. 

U petak, 10. novembra, novo naoblačenje sa zapada će usloviti kišu i pljuskove u Bosni i Hercegovini. Glavnina padavina se očekuje u poslijepodnevnim i večernjim satima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. Povremeno su mogući jaki udari juga. 


Tagovi

Agroprognoza Prognoza vremena Kiša Sunčano Mraz Temperature


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.