Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Globalno zagrijavanje
  • 06.08.2017. 16:00

Povećanje temperature za dva stupnja neminovno

Stručnjaci smatraju da bi javnost trebala biti zabrinuta, jer postoji samo 5% šansi da se do kraja stoljeća izbjegne da temperatura bude viša za dva stupnja.

Foto: NASA Goddard / Flickr
  • 774
  • 53
  • 0

Istraživanje o globalnom zagrijavanju Zemlje pokazuje da ćemo do kraja stoljeća prekršiti Pariški sporazum, kojim se 195 zemalja obavezalo da će temperaturu "držati" ispod dva stupnja Celzijusa u odnosu na razinu prije industrijalizacije.

Adrian Raftery, akademik sa Sveučilišta u Washingtonu tvrdi da smo "bliže ivici nego što mislimo":

"Što više raste temperatura, gore će biti posljedice. Ukoliko želimo izbjeći dva stupnja Celzijusa imamo vrlo malo vremena. Javnost mora biti zabrinuta".

Smrtonosne klimatske promjene

Dođe li do promjena, to će dovesti i do porasta razine mora, toplinskih valova, zagađenosti zraka, a mogući su i socijalni nemiri. Vjeruje se i da će nesmanjene klimatske promjene uzrokovati oko 60.000 smrti na svijetu 2030. godine i 260.000 do 2100 godine.

Izgledi da će temperatura rasti između dva i 4,9 stupnjeva Celzijusa do 2100. su 90%.

Ima li pomoći u tehnologiji?

Smatra se da bi tehnološka dostignuća trebala smanjiti globalni intenzitet ugljika za 90% do kraja stoljeća, ako se dogodi veliko smanjenje potrošnje energije u Kini i Indiji. Ipak, moguće je da čak ni to smanjenje neće biti dovoljno da se izbjegne limit od dva stupnja Celzijusa, piše EurActiv.

Foto: NASA Goddard / Flickr


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.